Hoppa till huvudinnehåll

Samråd - Åtgärdsprogram PM10

Under perioden 27 mars - 27 maj pågår samråd för kommunens åtgärdsprogram för partiklar (PM10). Under samrådet kan medborgare och verksamma i kommunen lämna synpunkter på innehållet i det föreslagna åtgärdsprogrammet.

För att skydda miljön och människors hälsa och uppfylla EU:s direktiv för luftkvalitet har regeringen fastställt miljökvalitetsnormer för utomhusluft. En av normerna säger att den tillåtna halten partiklar av typen PM10 i en kommun får överskridas max 35 dygn under ett år.

Under 2022 skedde 42 överskridanden av det tillåtna dygnsmedelvärdet på Hamngatan i Linköping. Till följd av detta blev Linköpings kommun ålagda av Naturvårdsverket att ta fram ett åtgärdsprogram för att undvika att miljökvalitetsnormen överskrids igen. Under året har arbetet med att ta fram ett förslag på åtgärdsprogram pågått och nu finns ett färdigt förslag som går ut på samråd den 27 mars 2024.

Samråd är en obligatorisk del av förankringsarbetet och innebär att medborgare och verksamma i kommunen kan lämna synpunkter på innehållet i det föreslagna åtgärdsprogrammet. 

Samråd 27 mars - 27 maj 2024

Skriftliga synpunkter lämnas senast 27 maj 2024  via e-post: [email protected].
Ange diarienummer SBN 2022-304 som ärenderubrik i mejlet. 

Det går även att skicka skriftliga synpunkter via brev till: 

Linköpings kommun
Samhällsbyggnadsnämndens diarium
581 81 Linköping 

Märk brevet med diarienummer SBN 2022-304.

Vid frågor ring Kontakt Linköping på telefon 013-20 60 00

Frågor och svar

Sök bland frågor och svar

Beräkningar av luftkvaliteten i kommunen visar att miljökvalitetsnormen för PM10 följs på alla gator utom Hamngatan (sträckan Storgatan-Ågatan). Det är framförallt under vårvintern och vid torr väderlek som höga partikelhalter kan förekomma.

I samband med överskridandet beställde kommunen en utredning för att gå till botten med vad som orsakat den höga halten skadliga partiklar i luften. Utredningen visar att det var kraftig trafik i samband med väldigt torrt väder som mest troligt orsakade överskridandet. Det regnade inte en enda dag i mars 2022. I vanliga fall sköljs partiklar bort från vägbanan när det regnar, vid torrt väder virvlar partiklarna istället upp i luften.

Linköpings kommun mäter förekomsten av luftföroreningarna i form av partiklar (PM10) och kvävedioxid (NO2) via en mätstation som är placerad på Hamngatan. 

Sedan år 2021 är Linköpings kommun medlem i Östra Sveriges luftvårdsförbund. Det är en ideell förening med expertkompetens som övervakar, analyserar och beskriver luftkvaliteten i kommunen. Luftvårdsförbundet genomför beräkningar av luftkvaliteten (partiklar och kvävedioxid) i hela kommunen, dessa beräkningar finns att se i Linköpings digitala karta. 

De största delarna av Linköpings kommun bedöms ha en god luftkvalitet men vid kraftigt trafikerade gator i innerstaden kan högre halter av partiklar, framförallt PM10, förekomma.

Anledningen till att kommunens mätstation är placerad på just Hamngatan är att det är en av de gator i kommunen där halterna av PM10 beräknas vara allra högst. Mätdata från Hamngatan och andra mätstationer i Sverige används sedan som referens vid beräkningar av luftkvaliteten på andra platser i kommunen.

Kommunen anlitade luftexperterna SLB-analys för att utreda vilka åtgärder som kan säkerställa att miljökvalitetsnormerna för PM10 inte överskrids inom kommunen. Resultatet av utredningen diskuterades sedan på en workshop med representanter från Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Länsstyrelsen i Östergötland och SLB-analys. Under workshopen bestämdes vilka specifika åtgärder som ska ingå i åtgärdsprogrammet.

Senast uppdaterad den 27 mars 2024