Hoppa till huvudinnehåll

Energi- och klimatrådgivning

Välkommen att kontakta energi- och klimatrådgivningen för råd och tips på hur du kan minska din energianvändning och bli mer klimatsmart. Vi kommer gärna ut till din förening, arbetsplats, studiecirkel eller bostadsförening med energitips och klimatrådgivning. Sa vi att det är kostnadsfritt och oberoende?

Kostnadsfri och opartisk rådgivning nära dig

Rådgivningen är till för att hjälpa dig att bli mer energismart och att få en lokalt anpassad överblick över vilka olika alternativ som är bra för just dig. Rådgivningen riktar sig till privatpersoner, företag och organisationer. 

Välkommen med dina frågor!

Du är välkommen att ställa frågor om allt från höga energikostnader, byte av uppvärmningssystem, solenergi, fönster, isolering och belysning till hur du minskar din energianvändning och klimatpåverkan. Ingen fråga är för stor eller för liten.

Vi kommer gärna ut till exempelvis föreningar, studiecirklar, arbetsplatser och bostadsrättsföreningar och ger tips på hur du kan minska din energianvändning.

Tidigare föreläsningar

Föreläsning: Ljussättning och smart belysning

Ljusdesigner Johan Röklander föreläser om ljussättning och smart belysning i hemmet med stil, funktion och energi i fokus.

Det är många som känner till att LED-teknik är energieffektivt. Under föreläsningen får du veta vilka nya möjligheter som finns med LED-tekniken och vad smart belysning är. Under föreläsning får du också tips på hur du kan belysa ytor och objekt i hemmet med energi, teknik och estetik i fokus.

Föreläsaren Johan Röklander har flerårig erfarenhet inom ljusdesign och undervisar bland annat på flera av landets högskolor och inom branschen.

Föreläsning: Vätgas och bränsleceller i ditt hem

Hans-Olof Nilsson föreläser om sitt självförsörjande ”off-grid” hem som
drivs av solenergi med hjälp av vätgas och bränsleceller.

Intresset för vätgas och bränsleceller växer i samhället. Andelen väderberoende elproduktion blir allt större i takt med minskad produktion av planerbar kraft. Det leder till ökad efterfrågan på energilagring.

Vätgas är en energibärare med stora fördelar. Men vad och hur gör du för att skaffa ett vätgasdrivet hem? Det berättar Hans-Olof Nilsson om i sin föreläsning. Han har nämligen byggt ett hus som är oberoende av elnätet.

Energikontoret Östra Götaland

Energikontoret annordnar ibland aktiviteter, föreläsningar och seminarium, klicka på länken för att komma till deras aktivitetskalender.

Energimyndigheten

På Energimyndighetens hemsida kan du läsa mycket mer om energieffektiviseringar, hitta broschyrer och läsa deras tester på allt ifrån värmepumpar, solceller, olika typer av belysning och mycket mer.

Energi- och klimatrådgivare:
Robert Klasson, 013-20 64 66

Senast uppdaterad den 29 maj 2024