Hoppa till huvudinnehåll

Matsedel för förskolor

I Linköpings kommunala förskolor är Kost & Restaurang leverantör av skolmat.
Vissa förskolor har eget kök och lagar egen mat. Matsedeln finns på respektive förskola.
Linköpings kommun har en gemensam kost- och måltidspolicy. Policyn ska säkerställa en jämn kvalitets- och servicenivå inom Barn- och ungdomsnämndens ansvarsområde.

Hög kvalitet och valmöjligheter

Linköpings kommuns förskolor och skolor vill skapa en måltidskultur med valmöjlighet och brett måltidsinnehåll där gästen är i centrum. Målet är att laga så stor del som möjligt av vår mat från grunden, med råvaror av hög kvalitet och med så få tillsatser som möjligt. 

Hög kvalitet innebär exempelvis att vi väljer bort livsmedel med den smakförstärkande tillsatsen natriumglutamat (E621). Vi serverar ekologiskt, svenskt och närproducerat i så stor utsträckning som möjligt. Vi serverar fisk som är fångad från hållbara bestånd och med hållbara fångstmetoder, och livsmedel av kött och fågel som följer den svenska djurskyddslagen.

Måltider i förskolan

I förskolan serveras en rätt per dag och tre olika sorters sallad eller grönsaker. Vi erbjuder också olika sorters hårt bröd, Bregott och lättmargarin och ekologisk mellanmjölk.

Alla våra måltider är näringsberäknade.

Måltider i skolan

Valmöjlighet skapar vi genom att erbjuda tre olika rätter varje dag i skolan varav en rätt alltid är vegetarisk. Vi ger även våra gäster möjlighet att välja tillbehör. Det finns alltid olika typer av sallad i vår salladsbuffé. Vi erbjuder också olika sorters hårt bröd och man kan välja mellan Bregott och lättmargarin, och ekologisk  mellanmjölk.

Alla våra måltider är näringsberäknade.

Matsedel

Genom att ladda ner appen Skolmat kan du se matsedeln i ett mobilanpassad format. Du kan även se matsedeln direkt på webbsidan via länken nedan.

Matsedlar under skollov presenteras på respektive förskola eller fritidshem.

Riktlinjer för att ansöka om specialkost och anpassade måltider

Tillsammans med elevhälsan i Linköpings kommun och Allergicentrum i Region Östergötland har vi tagit fram riktlinjer och rutiner för specialkost och anpassade måltider i kommunen. 

  • För att få specialkost och anpassade måltider ska man ansöka om det i förväg.
  • Villkoret för att få specialkost och anpassad måltid är att barnet/eleven äter samma mat i hemmet. 
  • Till matgäster som efterfrågar fläskfri kost och/eller ritualslaktat kött eller alternativ till blodmat serveras lakto-ovo-vegetarisk kost enligt politiskt beslut.
  • Vid allergier med snabb allergisk reaktion, vid multiallergi och luftburna allergier efterfrågar vi läkarintyg/medicinskt intyg från Allergicentrum.
  • Vi hanterar aldrig jordnötter, nötter och mandel i våra skolrestauranger men vi vill ändå att barnet/eleven lämnar in en ansökan vid dessa allergier för att vi ska ha kännedom om det.
  • Vid byte av förskola/skola eller om det har skett en förändring ska en ny ansökan lämnas in.

Välkommen att besöka ditt barns skolrestaurang

Som anhörig är du välkommen att äta lunch på ditt barns skola till en kostnad av 70 kronor. Det går endast att betala med swish.

Senast uppdaterad den 1 februari 2024