Hoppa till huvudinnehåll

Framtidens stadskärna - Avsiktsförklaring

Nytänkande, kvalitet och samverkan för en livsvänlig stadskärna med plats för fler och mer.

Vy över Linköping i skymningen

 

Inledning

Bakgrund - utveckling, nytänkande och kontinuitet i en tid av förändring

Linköpings stadskärna är viktig för hela staden, kommunen och regionen och har under århundraden utvecklats till den plats den är idag. I takt med att Linköping växer samt förutsättningar och omvärld förändras behöver stadskärnan med dess bebyggelse, densitet, utbud och identitet fortsätta utvecklas. Stadskärnan behöver förutsättningar för fler som bor och verkar i stadskärnan, staden och regionen genom nya tillägg som stärker och skapar möjligheter, samtidigt som befintliga värdebärande kvaliteter värnas och lyfts fram.

Många stadskärnor, även Linköpings, påverkas av den strukturomvandling för handel och andra verksamheter som digitaliseringen, ökad e-handel, ökat platsoberoende med mera innebär. Den övergripande trenden kan beskrivas som att stadskärnorna går från att vara mer renodlade handelsplatser till platser där möten och upplevelser får en allt större betydelse för attraktionskraften. Handeln har dock fortsatt en mycket viktig roll i stadskärnan. För att möta och dra nytta av nya förutsättningar i en omvärld med hög förändringstakt är det viktigt att stadskärnans olika aktörer tillsammans verkar i en gemensam riktning för en stadskärna som är attraktiv, identitetsstark och konkurrenskraftig - nu och i framtiden.

För Linköpings innerstad finns sedan tidigare en ambitiös och starkt förankrad utvecklingsplan, med tillägg rörande utvecklingen av arkitektur, trafik samt mötesplatser, parker och torg. Denna avsiktsförklaring bygger vidare på utvecklingsplanen och visar på hur stadskärnans nyckelaktörer har en övergripande gemensam inriktning och vilja till insatser för stadskärnans utveckling.

Avsiktsförklaringen – ett samverkansprojekt för framtidens stadskärna

Avsiktsförklaringen har tagits fram i samverkan mellan Linköpings kommun, Citysamverkan, Cityfastighetsägarna samt fastighetsägare och andra nyckelaktörer i stadskärnan under 2021-2022 inom ramen för projektet Framtidens stadskärna. Under hösten/vintern 2021/2022 genomfördes en bred dialogprocess där olika nyckelaktörer i stadskärnan var inbjudna (fastighetsägare, handlare, näringsliv, kulturaktörer, kommunala bolag och förvaltningar med flera).

Projektet har även haft en stor referensgrupp med en bredd av aktörer (Länsstyrelsen, Region Östergötland, Svenska kyrkan, näringsliv, kommunala förvaltningar och bolag med flera). Inspel och omvärldsspaning från dialogprocess och referensgrupp tillsammans med fördjupade samverkansmöten med olika nyckelaktörer har utgjort grunden för Avsiktsförklaringen. Inom ramen för projektet Framtidens stadskärna finns även ett gemensamt kommunikationsprojekt samt ett pilotprojekt för plats- och bebyggelseutveckling.

Avsiktsförklaringens skrivningar och grundsyfte är att visa på övergripande gemensamma viljeinriktningar där alla undertecknande parter på olika sätt har för avsikt att bidra till att skapa mervärden i stadskärnans utveckling. Detta kan ske genom samverkan, samordning samt olika egna initiativ, engagemang och insatser inom ramen för respektive parts verksamhets- och ansvarsområde. Avsiktsförklaringen reglerar inte konkreta ekonomiska åtaganden för och mellan undertecknande parter. Avsiktsförklaringen är tänkt att (tillsammans med andra styrande avtal, dokument, regler, ramverk med mera) användas som en gemensam utgångspunkt för samverkan, prioritering och inriktning vid initiering och genomförande av olika utvecklingsprojekt i stadskärnan. Avsiktsförklaringen kompletterar, men ersätter inte tidigare ställningstaganden (exempelvis i Utvecklingsplan för innerstaden) eller behovet av prövning, avväganden och utredningar i efterföljande skeden (exempelvis i samband med detaljplanering eller annan tillståndsprövning). Undertecknande parter har för avsikt att långsiktigt verka för en utveckling och samverkan i linje med de överenskommelser som Avsiktsförklaringen innebär.

Uppföljning och revidering av Avsiktsförklaringen

Intentionen är att gemensamt återkommande göra en övergripande uppföljning och avstämning av utfall och kommande insatser för de prioriteringar, inriktningar och insatser som undertecknande parter har som målsättning att genomföra. Intentionen är vidare att avsiktsförklaringen ska kunna vara relevant och gällande både för utveckling i närtid och på lång sikt.

Uppdatering eller revidering av Avsiktsförklaringen bör kunna aktualiseras om det finns uppenbara starka skäl och behov, exempelvis på grund av betydande förändringar i förutsättningarna, men skall då föregås av en dialog och ny överenskommelse mellan parterna.

Övergripande inriktning för stadsutveckling

Utvecklingen i stadskärnan ska ske med utgångspunkt i strategier, visioner och principer i Utvecklingsplan för Linköpings innerstad samt tillhörande tillägg och strategier:

  • Arkitekturprogram för Linköpings innerstad
  • Linköpings mötesplatser – innerstadens parker och torg
  • Trafikplan för Linköpings innerstad

Utveckling, insatser och investeringar ska bidra till hållbar utveckling i enlighet med Agenda 2030 och de globala målen. Även kunna möta effekterna av ett förändrat klimat samt aktivt beakta andra övergripande beslutade mål och inriktningar om till exempel netto-noll växthusgasutsläpp och klimatanpassning, ekosystemtjänster, ekonomisk hållbar utveckling och om goda sociala förutsättningar och livsvillkor.

Benämning av olika parter i Avsiktsförklaringen

Kommunen – avser i huvudsak kommunala förvaltningar och nämnder.

Kommunala bolag – kan avse alla eller flera av de kommunala bolagen. Där så bedömts lämpligt sett till ansvar och uppdrag nämns specifika kommunala bolag. Med Tekniska verken avses hela Tekniska verken-koncernen.

Fastighetsägare – avser undertecknande fastighetsägare, vilket även kan omfatta kommunala bolag som fastighetsägare. Vidare avses även Cityfastighetsägarna att som förening verka i linje med överenskommelser i Avsiktsförklaringen.

Citysamverkan – avser Linköping Citysamverkan AB som organisation och representant för medlemsaktörer.

Målbild, prioriteringar och inriktningar

Gemensam målbild

Linköpings stadskärna ska med nytänkande och kvalitet våga utvecklas

  • som en internationell mötesplats med ett myller av människor
  • som en fantasifull och tillåtande plats med en mångfald av uttryck
  • som en nära plats där tekniken underlättar vår vardag
  • som en livsmiljö med plats för de hållbara och goda liven
  • med en flexibel och robust struktur i ständig förändring

Förutsättningar för stadskärnans utveckling

För att skapa förutsättningar att

  • uppnå den gemensamma målbilden för stadskärnans utveckling
  • bidra till genomförandet av visioner, strategier med mera i Utvecklingsplan för Linköpings innerstad med tillhörande tillägg
  • bidra till stadskärnans utveckling som en attraktiv plats för framtiden

så har undertecknande aktörer avsikten att tillsammans aktivt bidra enligt de prioriteringar, inriktningar och mål för insatser som anges i avsiktsförklaringens huvuddel inklusive tillhörande bilaga.

Avsiktsförklaringens kärna och huvuddel utgörs av fyra övergripande prioriteringar med tillhörande övergripande inriktningar för var och en av prioriteringarna. I bilaga ges förklaringar till inriktningarna samt tillhörande viktiga insatser kopplat till prioriteringarna som de olika parterna har som målsättning att genomföra.

Prioriteringar och inriktningar

Nytänkande bebyggelse som stärker och skapar möjligheter

Tillsammans ska vi aktivt verka för bebyggelseutveckling som skapar möjligheter för en attraktiv, levande och växande stadskärna där fler bor och verkar. Utveckling av bebyggelse i vår stadskärna ska bidra till att stärka utbud, attraktivitet och platskvaliteter över tid.

Tillsammans vill vi

  • skapa nya möjligheter med fler som bor och verkar i stadskärnan och den växande innerstaden
  • våga skapa nya lager som samspelar med plats, omgivning och framtid
  • skapa förutsättningar för levande bottenvåningar med ett bredare innehåll

Stärkta platskvaliteter och samband

Tillsammans ska vi aktivt verka för en stegvis och samordnad utveckling av stadskärnans vardagsrum som stärker viktiga samband, plats- och vistelsekvaliteter. Stadskärnan är ett nav i vår växande stad och region som utvecklas med hög tillgänglighet genom hållbara och attraktiva mobilitetslösningar.

Tillsammans vill vi

  • utveckla noder, samband samt plats- och vistelsekvaliteter för framtiden
  • utveckla mobilitetslösningar för ökad tillgänglighet, vistelsekvaliteter och trygghet i den växande staden och regionen
  • stegvis och samordnat utveckla stråk, gator, torg och parker

Livsvänlig framtidsstad med stark unik identitet

Tillsammans ska vi aktivt verka för en livsvänlig stadskärna som har ett brett utbud för många, puls och är rik på upplevelser och kultur. Vår stadskärna ska utvecklas med en stark egen identitet där framtiden, den rika historien och samtiden tas tillvara, lyfts fram och utvecklas i en medveten samklang.

Tillsammans vill vi

  • lyfta fram, värna och utveckla bebyggelse, miljöer och utbud som skapar identitet, attraktivitet och konkurrenskraft i den växande och nytänkande framtidsstaden med en rik historia och samtid
  • fortsätta utveckla förutsättningar för ett starkt handels- och näringsliv i en stadskärna där även universitets- och utbildningsrelaterade verksamheter utgör naturliga och viktiga inslag
  • skapa förutsättningar för mer puls, upplevelser och kultur
  • skapa ett rikt utbud, platser för det unika och vardagsrum för olika behov

Samverkan som skapar mervärden och tar höjd för framtiden

Tillsammans ska vi aktivt verka för nytänkande i stadskärnan som tar höjd för framtiden med en växande befolkning. Behov av klimatsmarta och resurseffektiva lösningar samt en snabb innovationstakt ger nya förutsättningar. Med en god samordning av åtgärder, insatser och investeringar skapar vi mervärden och inkluderande processer som stärker stadskärnans utveckling och attraktivitet över tid.

Tillsammans vill vi

  • ta höjd för fler, mer och en ökad mångfald i en växande region, stad och innerstad
  • skapa nytänkande, robusta och resurseffektiva lösningar för klimat, mobilitet och lokaler som tar höjd för framtiden
  • utveckla innovativa lösningar som ökar tryggheten och underlättar vardagen
  • skapa mervärden genom ökad samverkan och samordning, nytänkande samt medveten kommunikation

Linköpings kommun
Centrum Förvaltning i Linköping AB
Vasaparken Fastighets AB
Castellum Mitt AB
Mannersons Arkadien AB
Botrygg AB
Corem Lydia AB
Heimstaden Duvan AB
Lindstén Fastigheter AB
Fastighets AB L E Lundberg
Länsförsäkringar Östgöta
Fastighets AB Östergyllen
LBB Fastighets AB i Linköping
Östgöta Provinsialloge, Svenska Frimurare Orden
NTM Fastigheter AB
Linköpings domkyrkopastorat
Linköpings stift
Linköpings universitet
Östergötlands museum
Linköping City Samverkan AB
Fastighetsägarna Linköping
Cityfastighetsägarna i Linköping
AB Stångåstaden
Lejonfastigheter AB
Sankt Kors Fastighets AB
Resecentrum Mark o Exploatering i Linköping AB
Tekniska verken i Linköping AB
Visit Linköping & Co AB
Linköping Science Park AB
Linköping City Airport AB

Senast uppdaterad den 9 april 2024