Hoppa till huvudinnehåll

Val till Europaparlamentet 2024

Söndag den 9 juni är det val i Sverige till Europaparlamentet. Då får du en möjlighet att rösta fram dina representanter till Europaparlamentet för de kommande fem åren. Förtidsröstningen öppnar den 22 maj. Här på sidan får du information om valet. Klicka dig igenom puffarna för mer information.

Europaparlamentsvalet 

Europaparlamentsvalet 2024 äger rum den 6–9 juni 2024 i Europeiska unionens medlemsstater. Medlemsstaterna väljer själva vilken eller vilka dagar valet ska genomföras. Europaparlamentets medlemmar ska väljas genom allmänna, direkta, fria och hemliga val för en period av fem år.

I Sverige hålls valet den 9 juni för att fördela platserna i Europaparlamentet för mandatperioden 2024–2029. I EU-valet kan du även välja att förtidsrösta i Sverige. Du kan förtidsrösta från den 22 maj till och med valdagen.

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du:

  • senast på valdagen fyller 18 år och,
  • är svensk medborgare samt är eller har varit folkbokförd i Sverige eller,
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

 

Se upp för desinformation 

I samband med val kan desinformation eller missledande information spridas. Det kan exempelvis vara felaktiga öppettider i vallokaler eller rykten som ska påverka ditt förtroende för valarbetet och den demokratiska processen.

Vad är desinformation?

Desinformation är att medvetet sprida osanna eller vilseledande uppgifter i syfte att påverka människor. Uppgifterna spelar ofta på människors känslor för att skapa oro, rädsla och ilska. I förlängningen bidrar det till ett polariserat samhälle.

Tips för att undvika att bli lurad:

  • Se upp - var vaksam på information, bilder eller annat som upprör och skapar känslor. 
  • Tänk efter - fundera ett varv innan du delar information vidare.
  • Kolla källan - kontrollera varifrån informationen kommer.
  • Sök bekräftad info 

Hos myndigheten för psykologiskt försvar kan du läsa mer om desinformation och påverkanskampanjer.

 

Andra viktiga länkar:

Senast uppdaterad den 8 maj 2024