Hoppa till huvudinnehåll

“Det räcker att ha ett gott hjärta och en vilja att hjälpa”

Charlotte Ahlgrens engagemang och vilja att hjälpa barn som har det tufft har alltid funnits där. Under tio års tid har hon haft flera frivilliguppdrag och nu uppmanar hon fler att vilja hjälpa till.

Charlotte Ahlgren

Det hela började med att Charlotte ansökte om att bli kontaktperson eller kontaktfamilj. Hon blev uppringd av två handläggare och många år av goda gärningar och frivilliguppdrag var igång.

– Hela livet har jag haft ett engagemang kring att hjälpa andra människor, främst barn som behöver extra stöd. Jag vill vara någon som kan stå upp för dem när de inte har någon annan som gör det eller kan göra det själva.

Hon fick en jourplacering, vilket innebär att du tar emot ett barn under tiden som Socialtjänsten utreder behoven. Det uppdraget blev en familjehemsplacering och barnet bodde med Charlotte och hennes familj i sju år. Charlotte har haft fem uppdrag under tio års tid. Till alla som funderar på att ta sig an ett frivilliguppdrag har hon en uppmaning:

– Börja med att vara kontaktfamilj och våga tänka större om det passar dig. Helt enkelt att “hjälp till där du kan.” Du har så mycket mer att ge än du tror.

Kräver inte utbildning eller erfarenhet

Charlotte jobbar som resurskoordinator i Linköpings kommun. Hon är dock noggrann med att poängtera att hennes utbildning eller erfarenhet inom socialt arbete inte är något krav för att ta sig an ett frivilliguppdrag.

– Det räcker att ha ett gott hjärta och en vilja att hjälpa. Du behöver inte vara utbildad eller yrkesverksam inom socialtjänst för att ta ett uppdrag. Det lilla du gör för det här barnet kan betyda oändligt mycket senare i livet.

Både tufft och givande

Det är värt att lyfta att det inte alltid är en dans på rosor, det kan vara tufft, menar Charlotte.

– Ofta följer någon form av problematik kring barnet och det kan behövas extra stöd i skolan eller kontakt med psykiatrin. Du blir den vuxna som kämpar för att ge barnet rätt stöd.

Även om det stundtals kan vara svårt så ger det mycket kärlek och glädje tillbaka. Hennes engagemang har också gjort att hennes barn har fått med sig något väldigt viktigt under sin uppväxt.

– Det har varit lärorikt för min son att lära sig dela med sig av saker och viktiga personer i hans liv, som är en självklarhet för honom. Till exempel att få växa upp i en familj - det är inte en självklarhet för alla barn.

Artikel från 2023. 

Stöd under uppdraget

Det finns mycket hjälp att få till dig som funderar på att ta ett frivilliguppdrag.

– Stödet du får är jätteviktigt. Du får möjlighet till nya sociala nätverk och att få träffa andra familjehem och ta del av kurser och utbildningar.

Stödet till dig som vill bli familjehem:

  • Handledning och stöd från sin socialsekreterare. Våra socialsekreterare är socionomer med utbildning i ICDP, ett program som syftar till att skapa och upprätthålla goda relationer mellan omsorgsgivare och barn.
  • Möjlighet till stöd från en familjehemskonsulent vid situationer som kräver extra stöd. Konsulent kan nås kvällar och helg vid akuta situationer.
  • Utbildningen “Ett hem att växa i” (8 tillfällen)
  • Fortbildningskvällar två gånger per år
  • Väljer du att engagera sig som jourhem har man ytterligare stöd med jourhemsträffar och regelbunden extern handledning.

Vill du hjälpa till?

Är du intresserad av att hjälpa till men inte är säker på vilket uppdrag som passar dig, så finns det digitala informationsträffar där du får mer information. Här hittar du alla kommunens frivilliga uppdrag och kan läsa mer:

Senast uppdaterad den 15 februari 2024