Hoppa till huvudinnehåll

Bli sommarfamilj för ett barn!

Ett uppdrag för dig som har plats i både hjärtat och bostaden för ytterligare en familjemedlem. Som sommarfamilj hjälper man ett barn att få en bra vardag under 3-5 veckor.

Bild på en mamma med barn på en brygga vid vattnet

 

Varför behövs sommarfamiljer?

De barnen som kommer till en sommarfamilj är annars placerade i något av kommunens jourhem. Anledning till att barn får samhällsvård varierar. Det kan bero på föräldrars sjukdom, missbruk eller andra personliga problem. I ett jourhem vistas barn och unga under en begränsad tid så att socialtjänsten kan utreda barnets situation, innan man hittar ett annat lämpligt boende så som ett familjehem eller HVB-hem. Kommunens kontrakterade jourhem har rätt till ledighet på sommaren vilket gör att du som sommarfamilj blir en välkommen resurs för socialförvaltningen. 

Förutsättningar

Som sommarfamilj hjälper man barnet att få en bra vardag under 3-5 veckor. Dina förutsättningar väger såklart in, men det är ungefär den tid vi önskar att du kan avsätta. Sommarfamiljen får gärna bestå av två trygga vuxna med eller utan barn. Din bostad behöver vara inom Linköpings kommun med omnejd. Ekonomisk ersättning och stöd från erfaren handläggare ingår. 

Vad säger de som provat uppraget? 

Flera av de familjer som prövat på att vara sommarfamilj har sedan tidigare haft tankar om ett familjehemsuppdrag eller kontaktfamiljsuppdrag. När sedan möjligheten att vara sommarfamilj kom så fick man en chans att förverkliga detta. Efter förra sommaren var det flera familjer som ansökte om att få fortsätta engagera sig för barn och unga i något av våra uppdrag. 

Akutfamilj - övrig tid på året

Under övrig tid på året finns det behov av fler akutfamiljer i Linköpings kommun. Det fungerar ungefär på samma sätt som en sommarfamilj, där du under en begränsad tid tar emot ett barn i ditt hem. Den här typen av stöd behövs som ett komplement till andra lösningar. Som akutfamilj kan du till empempel få en förfrågan inför en helg när vi ser att våra andra lösningar inte räcker till. Som akutfamilj är det en stor tillgång om du har flexibla arbetstider. 

Vill du resonera med oss?

Vill du prata med en tjänsteperson som jobbat med sommarfamiljer tidigare? Ring då socialförvaltningens familjehemskonsulent Torgny Nilsson på telefon 013-206230. Det går även bra att kontakta Frivilligcentrum, se kontaktuppgfiter längst ner, eller skicka in en intresseanmälan så återkommer vi till dig så snart vi kan. 

Postadress: Socialförvaltningen
Frivilligcentrum
Box 356
581 03 Linköping

Telefonnummer: 013-26 25 47, 013-20 68 95

Senast uppdaterad den 8 februari 2024