Hoppa till huvudinnehåll

Bygglovsprocessen

Har du planer på att bygga, men kanske känner att du inte riktigt har koll på alla steg i bygglovsprocessen?

Med vår guide kan du lära dig mer om varje enskilt steg från bygglovsansökan till slutbesked.

Ta reda på förutsättningarna för ditt byggprojekt, till exempel:

  • Vilka krav som ställs på utformning och tillgänglighet.
  • Om det finns en detaljplan som medför vissa begränsningar av hur du får bygga.
  • Om grannar måste höras och om du behöver andra tillstånd från exempelvis Miljöavdelningen, Trafikverket eller liknande.
  • Du har möjlighet att via Kontakt Linköping (se kontaktuppgifter längst ner på sidan) boka in ett kostnadsfritt besök hos oss för rådgivning inför ditt byggprojekt. Under besöket får du presentera dina byggplaner och handläggaren informerar om vilka förutsättningar som gäller.
  • Nu är det dags att göra själva bygglovsansökan. Du kan fylla i ansökan via vår e-tjänst eller på blankett.
  • För en komplett ansökan krävs ett antal ritningar. Ritningarna ska visa vad du vill bygga i fasad, plan och sektion. Det behövs också en situationsplan, som visar var på tomten du vill bygga. En situationsplan behövs även vid om- och tillbyggnader. Situationsplanen kan behöva vara upprättad på en aktuell nybyggnadskarta. Nybyggnadskarta beställs från Kommunlantmäteriet.
  • Ritningarna ska vara fackmässigt utförda, skalenliga, måttsatta och försedda med ritningshuvud som anger fastighet och vad ritningen beskriver. Vid om- och tillbyggnad ska det tydligt framgå vad som är före och efter respektive gammalt och nytt. Ta gärna hjälp av någon som har kompetens inom byggnadsarkitektur och konstruktion. Att utan fackkunskap försöka själv leder oftast till att ansökan måste kompletteras och att handläggningstiden drar ut på tiden.
  • Du måste också fylla i vem som ska vara kontrollansvarig för projektet. Kontrollansvarig behövs inte vid enklare projekt som garage, mindre tillbyggnad, inglasning av altan eller liknande, men förslag till egenkontrollplan behöver lämnas in.

När du skickat in din ansökan kommer bygg- och miljönämnden inom kort att granska ditt ärende. Bygg- och miljönämnden kontrollerar om din bygglovsansökan är fullständig eller om den behöver kompletteras inom 3 veckor efter att du lämnat in din ansökan. I samband med den första granskningen bedöms även ritningarnas kvalitet. Om du får ett föreläggande om komplettering framgår det vilken information som saknas för att vi ska kunna påbörja handläggningen och därefter fatta beslut i ärendet.

  • När din ansökan kommit in till Bygglovsenheten och är komplett sker en granskning. Är ansökningshandlingarna inte kompletta eller om någon uppgift behöver förtydligas blir du kontaktad av en handläggare.
  • I ett första skede kommer bygg- och miljönämnden att granska din ansökan mot eventuell detaljplan och eventuella områdesbestämmelser. Där det inte finns någon detaljplan eller områdesbestämmelse görs en lokaliseringsprövning för att se om platsen är lämplig att bebygga. Bygg- och miljönämnden kontrollerar också om byggnaden passar för sitt ändamål, är estetiskt tilltalande och tillgänglig för personer med funktionshinder. I ärenden där ansökan strider mot gällande detaljplan, ligger helt utanför detaljplanelagt område eller på annat sätt påverkar eventuella grannar så är nämnden skyldig att ge grannarna möjlighet att lämna synpunkter på din planerade byggnation. Utöver grannarna kan inhämtande av yttrande från Miljöavdelningen eller liknande vara aktuellt.
  • När granskningen är klar skickas ett svar hem till dig och det tar normalt tre till fem veckor. Handläggningstiden beror på storleken av byggprojektet och förutsätter att alla handlingar är korrekt ifyllda. Mängden andra ansökningar påverkar också handläggningstiden. Från mars månad och fram till augusti är ärendemängden som störst och handläggningstiden lite längre.
  • En prövning av ett bygglov får inte ta mer än 10 veckor från det att bygg- och miljönämnden bedömt ansökan komplett. Bygg- och miljönämnden kan däremot förlänga handläggningstiden med max 10 veckor till om det är behövligt av utredningsskäl.
  • I det här skedet får du veta om bygg- och miljönämnden beviljar bygglov eller avslår din ansökan. Vid ett beviljat bygglov underrättas eventuella grannar om beslutet. Beslutet offentliggörs även i Post- och inrikestidningar, och om ingen överklagar det inom utsatt tid vinner det laga kraft. Från och med den dag beslutet vinner laga kraft är beslutet giltigt i 5 år. Åtgärden ska påbörjas inom 2 år.
  • För att få påbörja åtgärden behövs ett startbesked.
  • Vid enklare projekt får du ett bygglov med startbesked direkt.
  • Om du har fått ett avslag på din ansökan så finns möjligheten att överklaga beslutet.

I de fall du endast fått ett bygglov (och inget startbesked) så är nästa steg att planera och organisera byggnadsarbetet. Detta görs då oftast via ett tekniskt samråd hos bygg- och miljönämnden tillsammans med den kontrollansvarige. Tillsammans går ni igenom tekniska egenskapskrav som till exempel brand, energi, geoteknik, konstruktion, inklusive ditt förslag på kontrollplan.

Du får ett startbesked från bygg- och miljönämnden när du har visat att ditt projekt kan förväntas uppfylla kraven i plan- och bygglagen. I startbeskedet fastställer nämnden kontrollplanen

Under byggnationen genomför bygg- och miljönämnden ett arbetsplatsbesök vid minst ett tillfälle.

  • Efter byggnationen genomförs ett slutsamråd på byggarbetsplatsen. Under slutsamrådet kontrolleras det att kontrollplanen har följts och du får veta om bygg- och miljönämnden kan utfärda ett slutbesked.
  • Vid enklare byggnationer kan bygg- och miljönämnden göra bedömningen att ett slutsamråd inte krävs.
  • När byggnationen är helt klar, ett slutsamråd har hållits och alla krav är uppfyllda får du ett slutbesked från bygg- och miljönämnden.
  • Vid enklare byggnationer skickar du in efterfrågade handlingar till bygg- och miljönämnden och får därefter ett slutbesked.

Sist men inte minst, varsågod att ta byggnaden i bruk och flytta in.

Senast uppdaterad den 19 december 2023