Hoppa till huvudinnehåll

Yrkeshögskola - Medicinsk vårdadministratör

I samarbete med Östsvenska Yrkeshögskolan erbjuder Linvux yrkeshögskoleutbildning till medicinsk vårdadministratör.

 

Planerade utbildningsstarter

  • Januari 2025 (ansökan är öppen)
  • Augusti 2025

Vi ansöker löpande om fler utbildningsstarter till Myndigheten för Yrkeshögskola. Så snart vi har ansökningar beviljade lägger vi ut fler utbildningsstarter här.

Vad gör en medicinsk vårdadministratör?

Som medicinsk vårdadministratör arbetar du med journalskrivning efter diktat, receptionsarbete där du tar emot patienter, bokar tider med mera.

Du arbetar även med remisshantering där du registrerar/bokar tider/har hand om väntelista och vidarebefordrar remisser till rätt instans. Arbetsuppgifter inom ekonomi som t ex fakturahantering, avvikelsehantering ingår också. Du kan även arbeta med att ta fram och analysera statistiska underlag och vara delaktig i eventuella förbättringsarbeten i olika projektformer.

En viktig kugge i organisationen

Som medicinsk vårdadministratör är du en viktig kugge i organisationen. Du servar både läkare, sjuksköterskor, undersköterskor samt annan administrativ personal.

Arbetet är roligt, utvecklande och varierande, vilket kräver att du är serviceinriktad, flexibel, strukturerad, noggrann och kan ha många bollar i luften samtidigt.

Region Östergötland och Linvux har tillsammans skapat innehållet i utbildningen för att garantera att du får den yrkeskompetens som arbetsgivaren efterfrågar.

Utbildningens utformning

Utbildningen genomförs som närstudier och omfattar 400 YH-poäng, vilket motsvarar två års heltidsstudier. LIA (Lärande I Arbete) ingår i utbildningens alla fyra perioder.

Utbildningen genomförs på Linvux.

Följande kurser ingår i utbildningen

Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, 35 YH-poäng

Kursen ger den studerande nödvändig teoretisk grund för att kunna kvalitetssäkra medicinsk dokumentation samt bidra till att hindra smittspridning inom vården.

Diagnosklassificering, 25 YH-poäng

Den studerande lär sig klassificera och koda diagnoser och åtgärder i enlighet med Socialstyrelsens klassificeringsanvisningar för öppen- och sluten vård. Utöver det får den studerande förståelse för betydelsen av diagnoskodningen i ett större sammanhang sett till verksamhetens ekonomi och kvalitetsarbete.

Medicinsk dokumentation, 25 YH-poäng

Kursen behandlar hur medicinsk dokumentation går till samt hur regelverket om medicinsk dokumentation tillämpas.

Medicinsk terminologi och skrivregler, 45 YH-poäng

Kursen tar upp medicinsk terminologi inom de olika medicinska specialiteterna samt aktuella skrivregler och riktlinjer för försvenskning.

Bemötande och kommunikation, 25 YH-poäng

Kursen behandlar kommunikation och service i mötet med patienter och anhöriga.

IT och E-hälsa, 30 YH-poäng

Kursen ger den studerande möjlighet att använda den teknik som finns tillgänglig för medicinska vårdadministratörer samt att använda de digitala system som finns inom vården.

Administration och hantering av allmän handling, 15 YH-poäng

Kursen behandlar hantering av allmänna handlingar så som registrering, diarieföring och arkivering. Vidare behandlar kursen vad det innebär att hantera dokumentation med sekretess och utlämnande av allmän handling samt hur regelverket kring hantering av allmänna handlingar tillämpas.

Vårdrelaterad juridik, 30 YH-poäng

Kursen behandlar författningar och riktlinjer som styr den medicinska vårdadministratörens arbete. I fokus står regelverket som styr hälso- och sjukvården och medicinsk dokumentation men även regler om diarieföring och arkivering ingår i kursen.

Administration och ekonomi, 25 YH-poäng

Kursen behandlar de administrativa arbetsuppgifter som en medicinsk vårdadministratör har. Kursinnehållet är brett och berör ekonomi, statistik samt framställande av olika sorters underlag.

Vårdens organisation och verksamhet, 20 YH-poäng

Kursen tar upp hur vården i Sverige är organiserad.

Examensarbete, 25 YH-poäng

Kursen behandlar en fördjupning av innehållet i ett arbetsområde med anknytning till någon av kurserna som tidigare lästs.

LIA, 100 YH-poäng

Målet med den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen, LIA:n, är att den studerande ska utveckla sin profession genom att delta i det dagliga arbetet inom hälso- och sjukvården, och genom reflektion och dokumentation få en djupare förståelse för branschens innehåll och komplexitet. Genom att den studerande byter arbetsplats efter varje LIA-period erhålls en bred kunskapsbank och erfarenhet inom vårdsektorn.

Grundläggande behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som:

  1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.

  2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1.
    (Detta kan t.ex. vara den som har fullständigt avgångsbetyg med sifferbetyg från äldre svensk gymnasial utbildning eller har slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan, alternativt gymnasial vuxenutbildning, och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.)

  3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.

  4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskild behörighet

Utbildningen är av sådan karaktär att ett godkänt betyg eller över, i kurserna Svenska B/2 och Engelska B/6 krävs för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen.

Godkänt eller högre betyg i dessa kurser eller motsvarande kunskaper är alltså ett särskilt förkunskapskrav. (På skalan 1-5 anses 3-5 vara godkänt betyg och på skalan AF anses A-E vara godkända betyg.)

Reell kompetens

Om du saknar betyg och intyg som gör dig behörig men har motsvarande kunskaper kan du ansöka via fri prövning. Då tar vi hänsyn till din reella kompetens. Skicka i sådant fall med ett personligt brev i din ansökan där du förklarar hur du har de kunskaper som krävs för behörighet.

Antagningsprocess

  1. En lista rangordnad efter jämförelsetal med samtliga ansökningar där meritpoäng för vardera urvalsgrund återges presenteras för ledningsgruppen som fattar beslut om antagning.

  2. Den sökande underrättas via e-post om beslutet. Den sökande ges möjlighet att inom en begränsad tid tacka ja eller nej till utbildningen. Inget svar betraktas som ett nej.

  3. Då lediga platser uppstår genom att redan antagna tackar nej går plats till reservplacerade enligt tidigare upprättad lista. 

  4. Ledningsgruppen fattar beslut om dessa kompletterande antagningar.

 

Linvux: Medicinsk vårdadministratör

Undervisningen bedrivs på Kunskapsgallerian

Besöksadress

Utbildningsledare: Linda Karlsten

Tel: 013-206239

Utbildningsledare: Hedvig Hellbrand

Tel: 013-262292

Postadress
Linköpings kommun
Linvux Linköpings vuxenutbildning
Klostergatan 49
581 81 Linköping

Senast uppdaterad den 28 juni 2024