Hoppa till huvudinnehåll

Förhandsbesked

Vill du bygga nytt inom ett område som saknar detaljplan, kanske inför en ansökan hos lantmäterimyndigheten om avstyckning av ytterligare en tomt? Då bör du söka ett förhandsbesked, innan du lämnar in en bygglovsansökan.

Söka förhandsbesked

Du ansöker om förhansbesked via vår e-tjänst. E-tjänsten och checklista för förhandsbesked hittar du på sidan Självbetjäning bygglov.

Vad är ett förhandsbesked?

Ett förhandsbesked är inte ett muntligt bygglovsbesked som många tror utan är ett medgivande till en nybyggnad på en tomt som inte är avstyckad och som ligger utanför detaljplanelagt område.

Vid en ansökan om förhandsbesked utför byggnadsnämnden en lokaliseringsprövning, det vill säga att vi undersöker om platsen är lämplig för bebyggelse och om det går att lösa bland annat avloppsfrågan. Vår översiktsplan är vägledande i bedömningen och berörda grannar får också yttra sig om åtgärden.

Syftet med ett förhandsbesked är att den sökande ska kunna få ett bindande besked innan byggnadsprojektering påbörjas och kostnader läggs ner på till exempel ritningar.

Ett negativt förhandsbesked kan överklagas av den sökande. Alla förhandsbesked debiteras enligt gällande taxa.

När ska du söka ett förhandsbesked?

Om du önskar stycka en fastighet utanför planlagt område för att sedan kunna bygga på den, kan det vara lämpligt att söka ett förhandsbesked. Med ett positivt förhandsbesked kan du sedan ansökan om en fastighetsreglering.

När ska du inte söka förhandsbesked?

Finns det en detaljplan för området är ett förhandsbesked oftast onödigt eftersom förutsättningarna regleras i planen och du kan istället ansöka om bygglov direkt. I förhandsbeskedet bedömer vi om en viss åtgärd/byggnad kan tillåtas på en viss plats.

Hur länge gäller ett förhandsbesked?

Förhandsbeskedet gäller i två år och kan inte förlängas. Byggnadsnämnden är bunden av sitt ställningstagande i förhandsbeskedet, om ansökan om bygglov lämnas in inom två år. Om en bygglovsansökan inte lämnas in inom dessa två år upphör förhandsbeskedet att gälla.

Både du och andra kan överklaga förhandsbeskedet

Ett beslut om förhandsbesked kungörs i Post- och Inrikes Tidningar och kända sakägare (berörda personer) informeras om detta av Byggavdelningen på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Beslutet kan överklagas i fyra veckor efter publiceringsdatum i Post- och Inrikes Tidningar. Om du är känd sakägare och har lämnat invändningar som inte blivit tillgodosedda blir du istället delgiven beslutet av stadsbyggnadskontoret. Efter delgivningen har du tre veckor på dig att överklaga.

Om ingen överklagar kan du som sökande gå vidare i processen, till exempel genom att ansöka om bygglov eller stycka av tomten. Du får inte börja bygga förrän du har fått både bygglov och startbesked.

Om du är sökande och får ett negativt förhandsbesked kan du överklaga beslutet till länsstyrelsen. Du delges beslutet och har efter delgivningen tre veckor på dig att överklaga.

En överklagan ställs skriftligen till Länsstyrelsen i Östergötland, men skickas eller lämnas in till Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Byggavdelningen. Vi tar ett beslut om överklagandet kommit in i rätt tid (rättidsprövning). Har överklagandet kommit in i rätt tid överlämnar vi detta tillsammans med handlingar i ärendet till länsstyrelsen (länsstyrelsens rättsenhet) för prövning.

Mer information

Mer information om förhandsbesked hittar du på Boverkets webbsida Förhandsbesked.

Mer information om att bygga på landsbygden och att stycka av mark hittar du på webbsidan Landsbyggdsutveckling.

Senast uppdaterad den 8 januari 2024