Vård- och omsorgsutbildning
Vill du arbeta som undersköterska, vårdbiträde, skötare, vårdare, personlig assistent eller med socialt arbete? Då är vård och omsorg rätt utbildning för dig. Yrket undersköterska kommer inom några år bli en skyddad yrkestitel.
Undersköterska och vårdbiträde
Vi har lång erfarenhet av vårdutbildning och vi samverkar aktivt med arbetslivet. Våra erfarna lärare erbjuder en utbildning utifrån elevens förutsättningar och önskemål. Tillsammans med studie- och yrkesvägledare och lärare gör man en planering för sina studier.
Man kan läsa enstaka kurser eller en sammanhållen utbildning på 40 veckor för vårdbiträde eller 60 veckor för undersköterska. Man kan eventuellt validera sina kunskaper om man har jobbat länge inom yrket.
Undersköterska är numera en skyddad yrkestitel som man erhåller efter avslutad godkänd utbildning.
Man kan välja att läsa på skolan med lärarledda lektioner eller på distans via vår lärplattform. Oavsett utbildningsform kommer man att ha vissa obligatoriska moment på plats i skolans lokaler. Alla elever kan studera i läroteket där man kan få handledning av våra lärare.
Utbildningen till undersköterska eller vårdbiträde sker på plats i skolans lokaler i Kunskapsgallerian i centrum och lektionerna är på dagtid. APL ingår i alla yrkesutbildningar med minst 15%.
Utbildningarna erbjuds även som lärlingsutbildningar, där man gör huvuddelen av skoltiden på en arbetsplats.
Behörighet och förkunskaper
För att bli antagen till undersköterska eller vårdbiträde behöver man ha godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk motsvarande grundskolans årskurs 9.
Utrustning och kostnader
- Kurslitteratur och annan utrustning lånar eleven under studietiden.
- Klassrumsstuderande får låna chromebook medan distanselever förutsätts ha egna digitala hjälpmedel, såsom en dator eller en chromebook.
Kurser
Undersköterska läses i tre block och vårdbiträde läses i två block.
Kontakt
Om du har några frågor kring äldreomsorgslyftet kan du kontakta vår studie-och yrkesvägledare Inger Ek.Äldreomsorgslyftet
Validering
Vid validering görs en kartläggning och bedömning av dina kunskaper och erfarenheter. För att du ska få formell kompetens (betyg) på dina kunskaper görs bedömningen mot kursplaner och kunskapskrav i Vård- och omsorgsprogrammet.
Valideringen inleds med ett samtal med läraren för att kartlägga de kunskaper du har. Planering av valideringen görs med utgångspunkt från dina individuella kunskaper. Beroende på vilken kurs du ska validera sker den muntligt, skriftligt eller praktiskt. Den kan ske individuellt eller i mindre grupp. Om du behöver komplettera delar av en kurs gör vi tillsammans en studieplanering som passar dig. Som avslutning får du ett formellt betyg på den aktuella kursen.
Läromedel
Väljer du att läsa närstudier hos oss får du låna läromedel under utbildningen.
Vård- och omsorgscollege
Vi är stolta över att vara certifierade inom Vård- och omsorgscollege i Östergötland. Certifieringen är en kvalitetssäkring på att du får den utbildning som branschen efterfrågar.
Besöksadress: Sankt Larsgatan 46 (se karta)
Besöksadress : Sankt Larsgatan 46
Postadress:
Linköpings kommun
Linvux Linköpings vuxenutbildning
Klostergatan 49 581 81 Linköping
Undervisningen bedrivs på Kunskapsgallerian.
Administratör: Helen Palmqvist
Telefonnummer: 013-20 77 27