Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Hyra ut bostad

På denna sida hittar du information om att hyra ut din privata bostad. Du måste alltid ha tillstånd av din hyresvärd eller bostadsförening innan du hyr ut.

Det finns även vissa ekonomiska fördelar med att hyra ut sin bostad. Hyresvärden får exempelvis göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor vid uthyrning av en privatbostad eller en hyresrätt. 

För mer information angående skatt på hyresintäkter besök gärna Skatteverkets webbplats.

Besittningsskydd innebär att hyresgästen inte är skyldig att flytta utan anledning. Anledningar kan exempelvis vara att huset ska rivas eller byggas om i stor omfattning, att hyresgästen har stört sina grannar eller att hyresgästen inte har betalat hyran i tid.

Enligt hyreslagen gäller besittningsskydd först när hyresförhållandet har varat längre än två år i följd. Det är möjligt att förhandla bort besittningsskyddet genom särskilt kontrakt om det önskas.

För mer information om besittningsskydd besök gärna Hyresnämndens webbplats.

När ni hyr ut en eller flera bostäder finns det även vissa lagar som måste följas. Om ni hyr ut en bostad är det lagen om uthyrning av egen bostad (2012:978) som reglerar uthyrningen.

För information angående ytterligare bestämmelser för vad som gäller vid uthyrning av bostad, se även 12 kap i jordabalk (1970;994).

Besök även gärna hyresnämndens webbplats för ytterligare information om lagar angående privatuthyrning.

Om du vill hyra ut din bostad kan du gå igenom dessa 6 steg:

Steg 1: Tillstånd

Fråga din hyresvärd eller bostadsrättsförening om du har tillstånd att hyra ut din lägenhet. Om du bara vill hyra ut ett rum behöver du inte ha tillstånd, men det kan vara bra att säga till hyresvärden ändå.

Steg 2: Bestäm hyra

Räkna ut hur mycket du får ta i hyra med hjälp av Boupplysningens webbplats. 

Steg 3: Lägg upp en annons

Lägg upp en annons på blocket.se, i en Facebook grupp eller i ett annat forum. Saker du bör nämna i annonsen är:

  • Hyran
  • Vad som är inkluderat i hyran (möblerat eller inte)
  • Vur länge ni vill hyra ut den
  • Inflyttningsdatum
  • Område eller adress

Lägg gärna upp bilder.

Steg 4: Anordna en visning

Du kommer att få många svar då det är många som söker boende i Linköping. Välj några stycken som du vill bjuda in på visning. 

Steg 5: Skriv kontrakt 

Efter att du har bestämt vem du vill hyra ut bostaden till är det dags att skriva kontrakt. Du hittar bra mallar på Hyresgästföreningens webbplats. Det är viktigt att alltid ha ett kontrakt.

Steg 6: Boendeintroduktion

När hyresgästen ska flytta in är det bra om du har en boendeintroduktion, där du går igenom sopsystem, tvättsystem och andra ordningsregler. Detta kan motverka missförstånd.

Senast uppdaterad den 18 januari 2021