Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Hitta bostad

Här hittar du information om kommunala och privata bostadsbolag samt student- och seniorboenden. Du hittar även information om rådgivning och stöd i frågor som rör boende.

Det är många som söker bostad i Linköping och det är hög konkurrens om varje bostad. För att du ska hitta ett boende krävs det att du aktivt söker bostad hos olika hyresvärdar. Linköpings kommun har i samråd med fastighetsägarna gjort en lista över de som vill ha med sin kontaktinformation, du hittar den på sidan "Hyresvärdar i Linköping".

Du kan även söka bostad genom andra forum, så som Blocket.se och grupper på Facebook. Genom dessa forum hittar du till största del tillfälliga bostäder och andrahandskontrakt. Vid andrahandsuthyrning måste den som hyr ut bostaden ha ett skriftligt tillstånd från hyresvärden eller bostadsföreningen. Kontakta gärna även deras hyresvärd så att du är säker på att de får hyra ut bostaden. Hyr de ut bostaden utan tillstånd kan du bli vräkt utan förvarning.

Det finns många grupper på Facebook där privatpersoner lägger upp bostäder de vill hyra ut. Om du är intresserad av att hyra en bostad någon har lagt upp i en grupp, skriv i kommentarsfältet och skicka ett personligt meddelande. Lägg gärna upp ett inlägg i grupperna att du söker bostad. För att hitta Facebook-grupper där du kan söka bostad, kan du använda sökord som exempelvis ”bostad Linköping”, ”rum Linköping” och ”lägenheter Linköping”.

Blocket.se är en internetsida där privatpersoner lägger upp saker de vill sälja eller hyra ut. För att hitta bostäder att hyra trycker du på Bostad och sedan Uthyres. Du måste vara medlem för att svara på annonser. För att registrera dig som medlem trycker du på Logga in och sedan Skapa konto. Det är gratis att bli medlem.

Bostadsbidrag är ett stöd för barnfamiljer och unga under 29 år, som behöver hjälp med att betala hyran eller månadsavgiften för sitt boende. Mer information finns på Försäkringskassans webbplats.

Mer information om bostadstillägg för pensionärer finns på Pensionsmyndighetens webbplats.

Om du har svårt att få boende på grund av andra orsaker än allmän bostadsbrist kan du ansöka om bosociala insatser hos Social- och omsorgsförvaltningen.

Du ska alltid ha en hemförsäkring, även om du är inneboende. En hemförsäkring täcker inte bara skador på dina egna saker utan även skador på bostaden. Att inte ha en hemförsäkring kan betyda att det blir mycket dyrt om en olycka händer i bostaden, exempelvis om det börjar brinna eller du har inbrott.

Kontakt Linköping - kommunens center för medborgarservice

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07.30-17.00. (juni - augusti, 07:30-16:00)

Besök Kontakt Linköping i Huvudbiblioteket

Besöksadress: Östgötagatan 5 (se karta) Öppettider: måndag-fredag 10.00-17.00 (juni-augusti 10.00-16.00)

Besöksadress : Östgötagatan 5 Öppettider: måndag-fredag 10.00-17.00 (juni-augusti 10.00-16.00)

Tillgänglighetsinformation Östgötagatan 5

Senast uppdaterad den 4 maj 2020