Hoppa till huvudinnehåll

Ett av våra jourhem berättar

Charlotte började som jourhem för några år sedan, hon hade känt under ganska lång tid att hon ville jobba med något helt annat än vad hon gjorde då. Några kompisar till familjen jobbade som jourhem, så hon blev nyfiken på det. Hon och hennes man funderade mycket fram och tillbaka och det landade i att det var det här hon ville göra.

Citattext "jag hade funderat och ville jobba med något annat i livet", Charlotte, jourhem för Linköpings kommun

Illustrationsbild

Involverar hela familjen

Att vara jourhem involverar hela familjen. De egna barnen får lära sig att det är viktigt att ställa upp för andra och att acceptera varandras olikheter. Det är inte alltid så lätt i praktiken, men det öppnar upp för samtal kring det. Charlotte och hennes man känner ofta att de gör skillnad på riktigt och att det är ett viktigt uppdrag de har. “Det ger oss mycket tillbaka. Det är så roligt med alla nya relationer, alla barn och ungdomar som vi får lära känna. De berikar vår familj.”

Omväxlande vardag

Dagarna kan se väldigt olika ut, beroende på vad de har för ålder på barn som bor hos sig. En del barn behöver mer tid och uppmärksamhet än andra. Det är viktigt att barnet känner sig välkommet och inkluderat i familjen.

De får hänga med på allt från bullbak till att rasta hunden. “På kvällen försöker vi så långt det är möjligt samla familjen kring middagsbordet. Då blir det tillfälle att småprata och kolla av läget. Det finns också utmaningar, exempelvis i att möta barnen där de är. Att få ihop det praktiska i vardagen med en stor familj med flera barn.”

Stöd och utbildning

Kommunens jourhem har regelbundna träffar och handledning. Då finns tillfälle att lyfta frågor och funderingar angående de placerade barnen. Ibland kan man behöva lite vägledning. Charlotte känner att hon har bra stöttning och uppbackning. “Vi har fått flera bra utbildningar, kurser och föreläsningar, vilket gör att man utvecklas och lär sig nya saker.”

Kontaktvägar till oss? Mer information?

Vi behöver fler engagerade personer till våra uppdrag. Särskilt till uppdragen jourhem, familjehem och kontaktfamilj. Välkommen till någon av våra informationsträffar då vi informerar om alla uppdrag och svarar på frågor om uppdragen. 

Senast uppdaterad den 17 augusti 2023