Bli kontaktfamilj!
Vi har just nu stort behov av fler kontaktfamiljer! I det här uppdraget blir du ett uppskattat stöd för barn och deras föräldrar.
Kontaktfamiljer
Som kontaktfamilj tar du emot ett barn i ditt hem en eller flera helger i månaden. Orsaken till insatsen kan handla om att barnet behöver miljöombyte och ett utökat nätverk. Uppdraget pågår så länge som barnet har behov av er som kontaktfamilj. Det kan alltså röra sig om några månader upp till flera år. Det är socialtjänsten som beslutar om uppdraget ska avslutas. Du kan också själv ta initiativ till att avsluta uppdraget.
Umgänget med barnet sker alltid efter ett regelbundet schema och inte spontant vid behov. Du samarbetar med barnets förälder för att tiden hos dig ska bli så bra som möjligt för barnet.
Vad som passar er familj bäst får en socialsekreterare komma fram till genom dialog med dig eller din familj. Att få kontaktfamilj är alltid en frivillig insats, som socialtjänsten beviljat.
Hur ser behovet ut?
Behovet av fler kontaktfamiljer är stort. Det vanligaste är att barnen som får denna insats är 4-12 år. Men det förekommer också att tonåringar behöver en kontatkfamilj.
Vem passar det här uppdraget för?
I uppdraget som kontaktfamilj är det viktigt att du har respekt för barnets bakgrund och integritet. Du behöver ha ett intresse för att skapa en varaktig relation till någon annans barn och dess familj. Det krävs ingen särskild utbildning för att gå in i det här uppdraget. Men du behöver leva ett stabilt och tryggt liv och kunna avsätta tid för barnet då ni ses.
Du behöver även ha fysiskt utrymme i ditt hem. Ett eget rum är inte ett krav. Kanske du själv upplåter ditt rum eller kommer på någon annan lösning när barnet är hos dig. Eftersom insatsen sker för ett barn så behöver man ofta ge det lite tid innan en övernattning kan ske.
Vilka passar för uppdraget?
Barn har olika behov och olika bakgrund så därför behövs alla typer av familjer. Du kan vara ensamstående eller leva tillsammans med någon. Du kan bo i stan eller på landet. I uppdraget som kontaktfamilj blir det viktigt att alla är överens om att det finns tid och plats för en till i familjen.
Ett liknande uppdrag
Kanske du hört talas om att den har insatsen även finns riktat för barn och unga enligt lagen om stöd och service för vissa funktionhindrade (LSS). Läs mer om det här:
Vad händer om jag anmäler mitt intresse?
När vi fått in din intresseanmälan så kontaktar vi dig vanligen inom några veckor. Om du och vi är intresserade av att gå vidare gör vi en utredning med dig och andra familjemedlemmar. Utredningen innebär hembesök, intervjuer, registerkontroller och referenser. Det är socialtjänsten i kommunen som gör en utredningen och bedömer om du och eventuell partner är lämplig som kontaktfamilj.
Vilket stöd får kontaktfamiljer och stödfamiljer?
Vill du veta mer om kommunens olika arvoderade frivilliguppdrag för barn, unga och vuxna?
Du är varmt välkommen till någon av våra digital informationsträffar. Länk till dessa hittar du höst upp på sidan. Vill du hellre skriva till oss går det bra att skicka din fråga till Frivilligcentrum.
Till e-postformulär för Frivilligcentrum
E-post: [email protected]
Besöksadress: Hertig Karlsgatan 4 (se karta)
Besöksadress : Hertig Karlsgatan 4
Postadress:
Socialförvaltningen
Frivilligcentrum
Box 356
581 03 Linköping
Telefonnummer: 013-26 25 47