Hoppa till huvudinnehåll

Kökschef

“Utbildningen på Ljunkan betydde mycket för mig då min gnista för matlagning tändes ännu mer. Utbildningen gjorde också att jag väldigt snabbt fick in en fot i arbetslivet, vilket gjorde att jag direkt efter studenten hade jobb. Jag vet själv att om jag inte hade gått på Ljunkan så hade jag aldrig stått där jag står idag, som 22-årig kökschef.

Det som var bäst med min utbildning var helt klart lärarna och den grunden av matlagning som de lärde mig. Utbildningen på Ljunkan var startskottet på min karriär som kock, och har gett mig så mycket verktyg och möjligheter att växa och lyckas. Tack för allt Ljunkan, ni är bäst”

Linnea Svensson, Kökschef på Quality the Box Hotel

Vad innebär kockyrket?

Att arbeta som kock är väldigt varierande och du har du stor möjlighet att utveckla din kreativitet. En arbetsdag kan se ut på olika sätt, till exempel kan dagen inledas med förberedelse, så kallat prepp inför kvällen, såser tillreds, grönsaker hackas och fisk eller kött förbereds. När matsalen är öppen ägnar sig kocken åt att tillreda maten som gästerna beställer och lägga upp förrätter, varmrätter och desserter snyggt på tallrik. Arbetsmarknaden är enorm och du kan välja att arbeta på en mängd olika restauranger, alltifrån traditionell svensk matlagning till sushi och allt däremellan. Arbetstiderna kan variera mellan lunch, kväll och helg. Du har dessutom möjlighet att få jobb över hela världen. Många kockar väljer att arbeta säsong på olika platser i Sverige, till exempel Gotland på sommaren och Åre på vintern. Framtidsutsikterna är mycket goda eftersom det är stor brist på utbildade kockar. Utbildningen öppnar upp för att vidareutbilda sig inom yrket som till exempel kökschef eller dietist.

Vad innebär serveringsyrket?

Att arbeta med servering innebär att du är restaurangens ansikte utåt. Du behöver tycka om människor och brinna för ett ge bra service. En arbetsdag är ofta väldigt varierad där vanliga arbetsuppgifter är att servettbrytning, putsa glas och bestick, duka och se till att matsalen ser inbjudande ut. När matsalen är öppen arbetar man med att ta upp beställning från gäster, rekommendera mat och dryck, bära fram mat, duka av tallrikar och se till att gästerna är nöjda. Det finns många olika restauranger att arbeta på, allt från lunch- till kvällsrestaurang men även hotell och festvåningar som ofta anordnar större banketter, bröllops eller företagsevent. Du har dessutom möjlighet att arbeta över hela världen eller som säsongsanställd på Sveriges turistorter. Framtidsutsikterna är mycket goda eftersom det är stor brist på utbildad serveringspersonal. Utbildningen öppnar upp för att vidareutbilda sig inom yrket som till exempel restaurangchef, sommelier, bartender eller eventansvarig.

Senast uppdaterad den 26 oktober 2021