Hoppa till huvudinnehåll

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du arbeta med service och ser hela världen som din arbetsplats? Siktar du på en framtid där du får använda din fantasi och kreativitet samt arbeta med livsmedel? Då är Restaurang- och livsmedelsprogrammet något för dig. Här får du kunskap om olika livsmedel och hur man hanterar och tillagar dem på ett professionellt sätt. Du lär dig att samarbeta och organisera för att uppnå bästa resultat.

Det här jobbar våra elever med efter studenten

Inom restaurang- och livsmedelsbranschen finns det många vitt skilda och spännande yrken. Dessutom finns det stora möjligheter för dig att arbeta utomlands. Redan under gymnasietiden får du arbeta mycket praktiskt. Anders Ljungstedts gymnasium har en egen restaurang där eleverna lagar mat och serverar samt en butik och ett café där eleverna säljer sina egenproducerade varor. Entreprenörskap går som en röd tråd genom utbildningen. Vi har samarbete med flera länder i Europa där du kan få möjlighet till praktik.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) finns på Restaurang- och livsmedelsprogrammet Då är du ute och praktiserar på en arbetsplats minst 15 veckor under utbildningen.

Du kan också välja att vara lärling på programmet. Då är du ute på arbetsplats under minst hälften av gymnasietiden.

Antagningsstatistik

År Lägst poäng Medelpoäng
2022 97 197
2021 135,0 231

Inriktningar

Dessa inriktningar kan du välja inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium:

Här får du kunskaper om olika råvaror samt hur man med klassiska och moderna hantverksmetoder framställer olika sorters bröd och tillverkar konditoriprodukter som är både tilltalande och välsmakande. Det ingår att följa recept men också att själv vara kreativ. Du får också lära dig exponering, försäljning och service samt hur man förpackar och hanterar bröd- och konditorivaror. Framtida yrken kan vara bagare, konditor, egenföretagare eller arbete inom cafébranschen.

Inriktning bageri och konditori

Här får du lära dig att professionellt tillaga både varma och kalla rätter för att servera på restaurang. Du får kunskaper om råvaror och matlagningsmetoder samt lär dig tillaga mat som är näringsriktig och kostnadseffektiv. Dessutom lär du dig lägga upp och servera maträtter på ett estetiskt tilltalande sätt. Här ingår det också att lära sig arbeta i matsal med dukning och servering samt kombinera mat och dryck för att komponera egna matsedlar. Du lär dig även att tillaga specialkost. Eventuella framtidsyrken är kock, kallskänka, servitör eller egenföretagare inom restaurangbranschen.

Inriktning kök och servering

Gymnasiegemensamma ämnen

Årskurs 1

Engelska 5 100 poäng

Idrott och hälsa 1 100 poäng

Matematik 1a 100 poäng

Svenska 1 100 poäng

Årskurs 2

Historia 1a1 50 poäng

Naturkunskap 1a1 50 poäng

Samhällskunskap 1a1 50 poäng

Årskurs 3

Religionskunskap 50 poäng

Programgemensamma ämnen

Årskurs 1

Hygien 100

Livsmedels- och näringskunskap 1 100

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100

Service och bemötande 1 100

Inriktningsgemensamma ämnen: kök och servering

Årskurs 2

Matlagning 1 100

Servering 1 100

Årskurs 3

Mat och dryck i kombination 100

Inriktningsgemensamma ämnen: bageri och konditori

Årskurs 2

Bageri 1 100

Konditori 1 100

Årskurs 3

Choklad och konfektyr 100

Programfördjupningar: kök och servering

Årskurs 2

Drycker och ansvarsfull alkoholservering 100

Entreprenörskap 100

Matlagning 2 200

Årskurs 3

Arrangemang 100

Matlagning 3 200

Matlagning specialisering 100

Specialkoster 100

Programfördjupningar: bageri och konditori

Årskurs 2

Bageri 2 200

Konditori 2 200

Entreprenörskap 100

Årskurs 3

Bageri 3 100

Bageri 4 100

Konditori 3 100

Konditori 4 100

Övrigt

Gymnasiearbete 100 poäng

Individuellt val 200 poäng varav 100 poäng i årskurs 2 och 100 poäng i årskurs 3

Senast uppdaterad den 22 december 2022