Hoppa till huvudinnehåll

Servitör

“Utbildningen på Ljunkan har öppnat så många dörrar i mitt liv, många jobb och många sevärdheter, eftersom restaurang och service är så brett i vårt samhälle så finns det otroligt mycket jobb.

Bäst med min utbildning var att få stå i ett riktigt kök och laga mat från grunden och få testa på och stå i baren och servera gäster. Det är en riktigt grym utbildning där du fick lära dig allt från att göra det enklaste i köket till det mer avancerade, så du får göra det du tycker är roligt och vill jobba med och hur bra är inte det. Och självklart vännerna som har samma intresse.”

Konrad Ekström, Servitör på Dahlboms mat och bar

Vad innebär kockyrket?

Att arbeta som kock är väldigt varierande och du har du stor möjlighet att utveckla din kreativitet. En arbetsdag kan se ut på olika sätt, till exempel kan dagen inledas med förberedelse, så kallat prepp inför kvällen, såser tillreds, grönsaker hackas och fisk eller kött förbereds. När matsalen är öppen ägnar sig kocken åt att tillreda maten som gästerna beställer och lägga upp förrätter, varmrätter och desserter snyggt på tallrik. Arbetsmarknaden är enorm och du kan välja att arbeta på en mängd olika restauranger, alltifrån traditionell svensk matlagning till sushi och allt däremellan. Arbetstiderna kan variera mellan lunch, kväll och helg. Du har dessutom möjlighet att få jobb över hela världen. Många kockar väljer att arbeta säsong på olika platser i Sverige, till exempel Gotland på sommaren och Åre på vintern. Framtidsutsikterna är mycket goda eftersom det är stor brist på utbildade kockar. Utbildningen öppnar upp för att vidareutbilda sig inom yrket som till exempel kökschef eller dietist.

Vad innebär serveringsyrket?

Att arbeta med servering innebär att du är restaurangens ansikte utåt. Du behöver tycka om människor och brinna för ett ge bra service. En arbetsdag är ofta väldigt varierad där vanliga arbetsuppgifter är att servettbrytning, putsa glas och bestick, duka och se till att matsalen ser inbjudande ut. När matsalen är öppen arbetar man med att ta upp beställning från gäster, rekommendera mat och dryck, bära fram mat, duka av tallrikar och se till att gästerna är nöjda. Det finns många olika restauranger att arbeta på, allt från lunch- till kvällsrestaurang men även hotell och festvåningar som ofta anordnar större banketter, bröllops eller företagsevent. Du har dessutom möjlighet att arbeta över hela världen eller som säsongsanställd på Sveriges turistorter. Framtidsutsikterna är mycket goda eftersom det är stor brist på utbildad serveringspersonal. Utbildningen öppnar upp för att vidareutbilda sig inom yrket som till exempel restaurangchef, sommelier, bartender eller eventansvarig.

Senast uppdaterad den 10 oktober 2023