Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Bygg- och anläggningsprogrammet

Vill du ha ett fritt och omväxlande jobb och tycker om att jobba med dina händer? Då kan bygg- och anläggningsprogrammet vara något för just dig!

Du får en gemensam översiktskurs för de olika yrkesområden som finns. Under år 1 får du under den s.k. "rundgången" prova på flera olika moment, t.ex. murning, armering, betong-, trä-, måleri-, plåt- och anläggningsarbeten samt maskin. På så sätt får du en bra inblick i olika yrken.

I yrkesteorin lär du dig bland annat skyddsföreskrifter, yrkesräkning, mätteknik, datorkunskap, grundläggande ritningsläsning och utbildning om olika material och verktyg. Viktiga delar i utbildningen är också att lära sig att arbeta i lag, utföra arbete efter instruktioner från en arbetsledare och att själv ta initiativ och att lösa problem.

Efter Bygg- och anläggningsprogrammet kan du arbeta inom en rad olika branscher. Därför finns det också olika inriktningar att välja mellan på Anders Ljungstedts gymnasium, och du väljer inriktning inför år 2.

Arbetsplatsförlagt Lärande (APL) finns på Bygg- och anläggningsprogrammet, då är du ute och praktiserar på en arbetsplats minst 15 veckor under utbildningen.

Du kan också välja att vara lärling på programmet. Då är du ute på arbetsplats under minst hälften av gymnasietiden.

Inriktningar

Dessa inriktningar kan du välja inom Bygg- och anläggningsprogrammet på ALG:

På Anläggningsfordon tillbringar du mycket tid i maskinerna och kan se fram emot ett fritt och roligt jobb i en bransch i stark utveckling. Det råder stor brist på maskinförare i hela Sverige och därför är detta utbildningen för dig som vill börja jobba direkt efter gymnasiet. Inriktningen genomförs i samarbete med ME-skolan.

Denna inriktning innehåller många möjligheter till specialisering, t.ex. mot yrkena betongarbetare, murare eller träarbetare. Du kan också välja att fördjupa dig ytterligare inom specialyrken som golvläggare, stenmontör, plattsättare, glastekniker, håltagare, undertaksmontör, takmontör och ställningsbyggare.

Här får du kunskaper om olika typer av markarbeten, som t.ex. husgrunder, VA-anläggningar, dränering och fjärrvärme. Du har möjlighet till fördjupning inom områden som t.ex. berghantering, parker, trädgård och vägarbeten. 

Här lär du dig allt om färger och behandlingar på olika material, men också att t.ex. sätta upp tapeter och andra väggbeklädnader samt att måla tak. En viktig del är att förstå hela processen från underarbete till ytskikt.

Du lär dig byggnadsplåtslageri, ventilationsteknik, svetsning och lödning. Du ska kunna tillverka plåtdetaljer från plan plåt som sedan monteras. Du får även lära dig att lägga t.ex. plåttak och montera ventilationssystem.

Senast uppdaterad den 8 september 2020