Hoppa till huvudinnehåll

Ställningsbyggare

"Ljunkans utbildning var bra för den innehöll mycket praktik, vilket gjorde att jag snabbt kom in på ett företag som senare ledde till anställning.

Det bästa är väl alla roliga minnen. Kompisar man fått och att man fått kunskap som hjälpt till mig i arbetslivet."

Man i gul tröja med reflexband står framför nedmonterad byggställning

Patrik Berglund Carlsson, ställningsbyggare på Ställningsbyggarna Bestorp AB

Vad gör en ställningsbyggare?

Ställningar är viktiga hjälpmedel när man bygger. Idag används mest stålställningar men det finns också lättmetallställningar, rullställningar, hydrauliska arbetsplattformar, ramställningar och trapptorn.

Att vara ställningsbyggare är ett tufft och kvalificerat jobb, ofta på höga höjder. Du sätter infästningar i husen och gör beräkningar så att ställningen klarar alla laster. Du räknar också ut hur mycket material och vilken sorts ställning som behövs för det tänkta jobbet.

God fysik underlättar men framför allt gäller det att jobba med rätt teknik. Det ställs höga säkerhetskrav på en byggnadsställning. Säkerhetskraven finns reglerade i särskilda föreskrifter.

Hur blir du ställningsbyggare?

  • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet, och till årskurs två väljer du inriktningen Husbyggnad.
  • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal.
  • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis.

Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats genom APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Senast uppdaterad den 29 maj 2023