Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Fordons- och transportprogrammet i samarbete med Volvo Car Sverige

Fordons- och transportprogrammet är för dig som vill ha ett intressant arbete inom fordonsteknik. Du kan komma att arbeta med service och reparationer av personbilar, tunga fordon och mobila maskiner. Du kan få kunskaper om att arbeta som bland annat personbilstekniker, bilskadereparatör, lackerare eller reservdelspersonal. I vårt samarbete med Volvo får vi kunskaper om det senaste som du som elev får stor nytta av.

Under utbildningen får du breda kunskaper inom fordonsteknik genom praktiska och teoretiska övningar i att byta ut delar på fordon, studera elektronik, digitalteknik och felsöka med dator.
Efter utbildningen har du mycket stora chanser att få jobb för motorbranschen behöver ca 6000 nya medarbetare under kommande treårsperiod.

Nytt hos oss är inriktningen Karosseri och lackering, så du som söker in till oss nu kan välja denna inriktning från och med HT 2020!

På Anders Ljungstedts gymnasium får du en bred grundutbildning som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden och kan leda till en karriär inom flera olika branscher. Utbildningen är utformad för att motsvara näringslivets behov på kompetens. Därför får våra elever ofta arbeta med uppdrag från verkliga företag. Undervisningen är lärarledd, men du får öva upp din förmåga att självständigt lösa problem. Idag är datorn ett viktigt hjälpmedel, därför är datorkunskap en viktig del i utbildningen.

Arbetsplatsförlagt Lärande (APL) finns på Fordons- och transportprogrammet. Då är du ute och praktiserar på en arbetsplats minst 15 veckor under utbildningen. Tack vare vårt nära samarbete med näringslivet är det lätt att hitta en spännande praktikplats för de veckor av utbildningen som är APL.

Du kan också välja att vara lärling på programmet. Då är du ute på arbetsplats under minst hälften av gymnasietiden.

Följ länken längre ner för att läsa mer om utbildningarna vi har för dig.

Inriktningar

Dessa inriktningar kan du välja inom Fordonsprogrammet på ALG:

Undervisningen i ämnet godshantering syftar till att du utvecklar din förmåga att framföra truckar och maskiner för godshantering. Du kommer att ges möjlighet att utveckla kunskaper om den utrustning som används för godshantering samt förmåga att använda rätt utrustning för olika typer av godshantering.

Här får du en fördjupad kunskap inom användningsområdena uppbyggnad och funktion av tunga fordon. Du lär dig elektronik, hydraulik (vätsketryck) och pneumatik (tryckluft). Allt för att ge dig grundläggande kunskap i service och underhåll på tunga fordon, lastbilar och maskiner.

En personbilstekniker arbetar med service, felsökning och reparation av personbilar. Datorkunskap är en viktig del av utbildningen eftersom avancerad felsökning på moderna bilar görs med hjälp av dator. Beroende på den snabba tekniska utvecklingen ställs också krav på nya kunskaper inom el och elektronik.

Är du intresserad av karosseri och lackering ska du söka denna utbildning. Här får du lära dig laga krockskadade fordon. Du får också lära dig att förbereda ett fordon inför lackering.

Vuxenutbildning

För dig som är 20 år eller äldre och vill studera på någon av våra vuxenutbildningar så kan du läsa följande hos oss på ALG:

  • Bilskadereparatör
  • Billackerare
  • Yrkesförare

Du hittar alla vuxenutbildningar vi erbjuder i menyn under "Anders Ljungstedts vuxenutbildningar".

Vill du ha mer information, kontakta vår studie- och yrkesvägledare Ann-Charlotte Sellin på telefon: 013-20 76 04 eller via e-post: Ann-Charlotte.Sellin@linkoping.se

Senast uppdaterad den 8 september 2020