Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Inriktning Elteknik

Är du tekniskt intresserad, händig och tycker om att arbeta praktiskt kan elektrikeryrket vara det rätta för dig. Då ska du välja inriktningen Elteknik!

Närbild på en elektrisk komponent, kanske ett kretskort

 

Inom detta yrke finns det oändligt många möjligheter till att kunna arbeta inom många speciella områden. Det finns även flera möjligheter till vidareutbildning om du skulle komma på att du vill gå vidare i din yrkeskarriär i framtiden.

Utbildningen är till för dig som är intresserad av att jobba med elinstallationer i alla tänkbara sammanhang. Detta innebär att du får en grundutbildning som kan leda till arbeten från kraftinstallationer inom eldistribution och industri till installationer inom bostäder och kontor. Det kan vara arbeten som starkströmsinstallationer i ställverk och centraler till svagströms-installationer i form av tele, data, larm och säkerhetssystem, fastighetsautomation mm.

Efter att du har avslutat år 1 på EE-programmet har du läst de programgemensamma kurserna: Elektromekanik, Energiteknik 1, Mekatronik 1 samt Datorteknik 1a (totalt 400 poäng).

När du väljer inriktningen Elteknik till år 2 får du läsa 500 poäng inriktningsgemensamma kurser. Dessa kurser är Elinstallationer, Praktisk ellära, Kommunikationsnät 1 samt Elkraftteknik.

Under år 3 får du läsa 700 poäng fördjupningskurser till det som du läst i år 2. Detta kursutbud kan variera på olika skolor.

Anders Ljungstedts Gymnasium har valt att på Elteknikinriktningen erbjuda det kurspaket som tagits fram centralt av EIO (Elektriska Installatörs Organisationen). Denna yrkesutgång kallas "Installation/entreprenad/nyproduktion".

Kurser som du då läser är Servicekunskap, Entreprenörskap, Larm och säkerhetssystem, Fastighetsautomation, Elmotorstyrning, Konstruktion 1 samt Belysningsteknik.

Skolan har bestämt detta i samråd med det lokala programrådet där elinstallationsföretagen ingår. Det är den yrkesutgång som har den största bredden och därför ger de största möjligheterna till goda framtidsutsikter för en framtida anställning som elektriker.

Elteknikinriktningen på Anders Ljungstedts gymnasium har under många år haft ett bra samarbete med de lokala installationsföretagen i fråga om praktikplatser (APL). Detta har medfört att många elever när de slutat skolan erhållit en anställning som elektriker på det företag där de gjort sin praktik.

Exempel på framtida yrken:

  • Installationselektriker
  • Industrielektriker
  • Distributionselektriker
  • Servicetekniker
  • Larm och säkerhetstekniker
  • Teletekniker / Antenn-Kabel-TV
  • Kommunikationstekniker / Data och medianät
  • Automationstekniker / Fastighetsautomationstekniker
  • Hisstekniker

Senast uppdaterad den 16 november 2016