Hoppa till huvudinnehåll

Automationstekniker

"Automationsutbildningen var en väldigt bred utbildning och på så sätt har jag fått en väldigt bra grund till arbetslivet. Jag hade en arbetsplats att gå till direkt efter studenten."

- Vad var det bästa med din utbildning på ALG?
"Det bästa skulle jag säga är att det är mycket variation och valmöjligheter på uppgifter. Man kan hitta på sina egna lösningar och jobba lite på sitt eget sätt. På grund av detta så ser man en stor individuell utveckling under gymnasietiden. Både lärare och elever skapade en otroligt bra arbetsmiljö och gemenskap."

Oskar Pettersson, automatiseringstekniker på Nordisk hiss AB

Oskar Pettersson, Automationstekniker på Noridsk Hiss AB

Automationstekniker

För automationstekniker finns det många spännande jobb framför allt inom industrin. Du har ofta varierande arbetsmoment som spänner över många olika områden som el, elektronik, elektromekanik, robotteknik och programmering. Arbetsmarknaden har stort behov av duktiga automationstekniker. Arbetsuppgifterna består av installation, uppbyggnad och driftsättning av automationsutrustning, programmering av robotar och felsökning av maskiner. Om du gillar datorer, teknik och programmering, är kreativ och är öppen för nya utmaningar kommer du bli en mycket duktig automationstekniker.

Framtiden ser ljus ut för automationstekniker och du kan vara inställd på att ständigt få lära dig nya saker, eftersom utvecklingen på området går framåt hela tiden. Du är en viktig kugge på din arbetsplats och du är en person som företaget vill satsa lite extra på. När du behöver flytta eller byta jobb kommer du att vara attraktiv på arbetsmarknaden. Det finns också gott om vidareutbildningar om du vill fördjupa dina kunskaper inom automation för att ytterligare boosta din karriär.

Senast uppdaterad den 20 oktober 2021