Hoppa till huvudinnehåll

Installationselektriker

Efter din utbildning kan du arbeta som installationselektriker.

Installationselektriker

 

En installationselektriker jobbar främst med att utföra elinstallationer i olika byggnader till exempel nybyggnation, villor, industrier, sjukhus, båtar m.m. Det kan bland annat vara arbetsuppgifter som att installera diverse apparater såsom strömbrytare, lampor, motorer eller värmepannor. Det ingår också att dra ledningar, montera el-centraler, installera larm och tele- och datautrustning m.m. Du kan antingen arbeta som anställd på en elfirma eller starta eget.

Eftersom samhället strävar efter en ökad effektivisering är det självklart att det eltekniska yrkesområdet också har en given plats i den utvecklingen. Smarta lösningar inom el-branschen har alltså blivit ett viktigt el-tekniskt område. Ett exempel på detta är så kallade Smarta hem där du installerar intelligenta apparater som automatiserade ljusanläggningar, värme, larm, osv. Eller apparater som kan styras genom en enkel app i mobilen, som till exempel att höja värmen i sommarstugan innan man kommer dit.

En installationselektriker kan också arbeta som servicetekniker, och kan då få åka hem till privatpersoner och åtgärda fel som uppkommit, eller byta ut trasiga apparater. Arbetet som installationselektriker har en lika given plats på arbetsmarknaden idag som i framtiden.

Senast uppdaterad den 30 maj 2023