Hoppa till huvudinnehåll

Kartläggning och validering

Har du erfarenheter inom ett yrkesområde som du saknar betyg på? Funderar du på att börja studera inom vuxenutbildningen men vill undvika att läsa det du redan kan? Eller vill du kanske göra en prövning inom Komvux? Då har du rätt till en översiktlig, inledande kartläggning.

Vad är validering?

Validering är en strukturerad bedömning och värdering av ditt kunnande i ett visst ämnes- eller yrkesområde. Det har ingen betydelse hur du har lärt dig det du kan. Du kan ha skaffat dig kunskaperna genom utbildning, arbetslivet eller på fritiden. Validering kan bidra till att du kan få papper (betyg) på det du redan kan och att din sammanlagda utbildningstid kan förkortas.

Valideringsprocessen startar med en inledande kartläggning.

Inledande kartläggning

Din hemkommun ansvarar för att erbjuda dig en inledande översiktlig kartläggning. I Linköpings kommun genomförs den inledande kartläggningen av studie- och yrkesvägledare på Centrum för vuxenutbildning. 

I en inledande kartläggning får du berätta om dina tidigare erfarenheter, utbildningar, kurser och intressen. Det kan då visa sig att du har kunskaper och erfarenheter som du inte har betyg på som kan vara möjliga att validera.

I slutet av den inledande kartläggningen ser vi över vilken väg som är den bästa för dig genom utbildningssystemet. Antingen erbjuds du att gå vidare i valideringsprocessen eller att ansöka till utbildning. 

Vill du veta mer?

Välkommen att delta i något av våra informationstillfällen där vi berättar mer om hur inledande kartläggning och validering går till (se nedan).

När du har deltagit i ett informationstillfälle kommer du att erbjudas ett samtal med en studie- och yrkesvägledare där ni tillsammans går igenom dina erfarenheter och kunskaper.

Informationstillfällen - Inledande kartläggning och validering

Datum och tid Plats Anmälan

Onsdag 15 maj

13.00 - 14.00

Centrum för vuxenutbildning

Badhusgatan 5, Linköping

eller 

digitalt via Google meet

 

Hittar du inget aktuellt informationstillfälle går det bra att kontakta studie- och yrkesvägledare via e-post.

 

Läs mer om inledande kartläggning och validering

Senast uppdaterad den 10 november 2023