Hoppa till huvudinnehåll

Judar

I dag lever ca 25 000 judar i Sverige. Majoriteten av dem bor i Stockholm, Göteborg och Malmö, där det även finns självständiga församlingar. Andra städer som också har eller har haft en judisk befolkning är Borås, Västerås, Helsingborg, Lund och Norrköping.

Den judiska befolkningen har ingen uttalad dag eller flagga men varje år uppmärksammar många Förintelsens minnesdag den 27 januari och Kristallnatten, natten mellan den 9 och 10 november.

Utredning för att stärka judiskt liv i Sverige

Regeringen har beslutat att en särskild utredare ska kartlägga hinder och möjligheter för judiskt liv i Sverige och ge förslag till nationell strategi för att stärka judiskt liv under 2023.

Delaktighet och inflytande

I den nationella minoritetslagstiftningen står det att: "Förvaltningsmyndigheter ska ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och så långt det är möjligt samråda med representanter för minoriteterna i sådana frågor". Linköpings kommun samråder med representanter från minoritetsgrupper i de frågor som berör minoriteten eller när en fråga aktualiseras från grupperna.

Vill du vara med och påverka? Läs mer om vad samråd innebär och hur det går till:

Senast uppdaterad den 9 januari 2024