Hoppa till huvudinnehåll

Tornedalingar

Tornedalingar har främst sitt ursprung i Tornedalens nordliga kommuner Kiruna, Pajala, Övertorneå, Haparanda och Gällivare. Innan riksgränsen mellan Sverige och Finland drogs 1809 var Tornedalen ett flerspråkigt och mångkulturellt område där finska och samiska talades.

Tornedalingarnas dag 15 juli

15 juli hissas Meänflaku som antogs som symbol för tornedalingarna år 2013. Meänflaku lanserades av föreningen Meänmaa första gången 15 juli 2007. Upphovsman är Herbert Wirlöf. Att dagen firas just den 15 juli förklaras så här: ”Vi har en bottenlös längtan hem, längtan till rötter, platsen och familjen. Vi firar den i juli, för då infaller den fagraste tiden.”

Delaktighet och inflytande

I den nationella minoritetslagstiftningen står det att: "Förvaltningsmyndigheter ska ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och så långt det är möjligt samråda med representanter för minoriteterna i sådana frågor". Linköpings kommun samråder med representanter från minoritetsgrupper i de frågor som berör minoriteten eller när en fråga aktualiseras från grupperna.

Vill du vara med och påverka? Läs mer om vad samråd innebär och hur det går till:

Senast uppdaterad den 30 maj 2023