Hoppa till huvudinnehåll

Från lastbilschaufför till god man på heltid

Viljan att hjälpa andra och flexibiliteten i jobbet som lastbilschaufför gjorde att Gunnar Tyrlycke började som god man.

God man, Gunnar Tyrlycke

Gunnar Tyrlycke är god man för flera individer. Foto: Linköpings kommun

Han fick höra om möjligheten att vara god man och tog reda på lite mer. Även om ansvaret var större än vad som framgått tidigare tyckte han att det lät intressant. 

Första personen han hjälpte hade en hjärnskada och bodde på ett vårdboende. Det var ett meningsfullt och bra första uppdrag som god man. Gunnar hade då skiftarbete som lastbilschaufför och kunde ta god manskapet på lediga dagar. Efter ett tag kände han att han kunde ta fler uppdrag. När åkeriet Gunnar jobbade för flyttade valde han att vara god man på heltid. 

- Ska man ha flera uppdrag som god man är det ett måste att bygga upp det successivt för att klara av det. Sedan är det stor skillnad på huvudmännens olika behov. 

En stor blandning av uppgifter

Idag har Gunnar uppdrag som god man och förvaltare för drygt 20 personer. Han träffar de flesta minst en gång i månaden. Alla vill eller kan inte träffas fysiskt, så mycket kontakt och samtal hålls också via mejl och telefon.  

Uppdraget innebär en stor blandning av uppgifter. Det kan handla om att söka bidrag, boende, administrera hjälpmedel, till exempel rollator och tjänster. Han hjälper till att betala räkningar, sälja bostad, bilar, vid bouppteckningar, dödsbon och stöttar huvudmannen med att få hjälp skuldsanering.

Det alltid funnits en lösning på alla problem

Det svåraste är när en huvudman inte vill ha kontakt eller inte vill ha en god man trots att de behöver. Eller när de tar ut pengar själva och köper saker som gör att de får ekonomiska problem, inkassokrav eller betalningsanmärkningar. Vissa av Gunnars huvudmän har ett köpberoende och gör stora impulsköp. Samtidigt som Gunnar försöker styra upp och få ordning på ekonomin.

- Då måste man ta ett samtal med personen. Hittills har det alltid funnits en lösning på alla problem.

Uppdraget ger mycket tillbaka

Gunnar tycker att speciellt yngre personer är extra viktiga att hjälpa. Där finns en större chans att hjälpa till att styra upp det som inte fungerar i deras liv, bland annat ekonomiskt. Så att det kan bli bra igen. Det bästa tycker Gunnar är när hans uppdrag som god man kan avslutas för att personen inte längre behöver det och kan klara sig själv.

- Det hände en man jag hjälpte som led av torgskräck. Han hade svårt att gå ut bland folk och kunde bara gå ut tidig morgon och sen kväll. Han fick hjälp och jobbade med sin torgskräck och kunde sedan klara sig utan god man. Det kändes väldigt bra för mig.

Eller när en huvudman säger och tror att de inte klarar en sak, som Gunnar uppmuntrar dem att göra och så klarar de det

- Jag var god man till en kille med lättare utvecklingsstörning som fått höra från anhöriga och andra att han inte klarade av att ta körkort. Så han trodde att han inte kunde köra bil på grund av sin funktionsvariation. Men när jag kollade med Trafikverket fick jag veta att det gick. Så jag tog kontakt med en trafikskola och la upp en avbetalningsplan eftersom jag såg ekonomin som största hindret. Och sen peppade jag honom att fixa körkortet. Visst fick han göra lite fler uppkörningar, men han klarade det.

Att Gunnar får mer ros än ris från både huvudmän och anhöriga gör att det verkligen ger något. Han kommer att fortsätta sitt uppdrag som god man och förvaltare så länge han orkar. Kanske drar han ner lite på antalet huvudmän när han nått pensionsåldern.

Text: Katarina Bergshem

Överförmyndarenheten

Till e-postformulär för Överförmyndarenheten

E-post: [email protected]

Telefon: 013-20 60 00
Telefontid: Måndag - torsdag 10:00-11:30

Besöksadress: S:t Larsgatan 41 (se karta) Öppettider: Besök bokas enligt överenskommelse

Besöksadress : S:t Larsgatan 41 Öppettider: Besök bokas enligt överenskommelse

Postadress: Linköpings kommun
Överförmyndarenheten
581 81 Linköping

Senast uppdaterad den 14 september 2023