Hoppa till huvudinnehåll

Undersköterskan som hjälper andra med ekonomin

Intresset för samhällsfrågor och viljan att hjälpa andra fick Marie Axelsson att bli god man. “Det första uppdraget var spännande så jag kände att jag kunde ta fler.”

Marie Axelsson, god man

Marie Axelsson är god man för fyra personer. Foto: Linköpings kommun

Maries första uppdrag var som god man för en dement kvinna utan anhöriga. Kvinnan hade precis flyttat in på ett korttidsboende där man märkte att hon behövde mer hjälp. Bland annat av en god man, som blev Marie. I början handlade det om att hjälpa kvinnan att ordna med flytten till det nya boendet och få ordning på hennes privatekonomi.

Gillar utmaningar

Idag är Marie god man för fyra huvudmän, hon har också ett mindre uppdrag som förmyndare för ett minderårigt barn

- Det första uppdraget var spännande så jag kände att jag kunde ta fler. Sedan gillar jag lite utmaningar så det passade mig bra.

Marie arbetar som undersköterska i vården och har ett schema som gör att hon har vissa lediga dagar. Hon tar aldrig ledigt från jobbet för att gå på något möte kopplat till uppdraget som god man. Istället planerar och lägger hon in sådana möten och arbete på lediga dagar

- Knepet för att få det att funka är att göra månadsbokföring. Och när årsredovisningen ska göras i januari- februari använder jag ett smidigt redovisningsprogram. Då blir årsredovisningen lättare för mig.

Stöttar nya gode män i sina uppdrag

Marie är också mentor. Det innebär att hon har samtal, ger råd och diskuterar lösningar med andra gode män. Speciellt inför årsredovisningen är det många frågor. Marie är också medlem i godmansföreningen. Där träffas gode män för olika utbildningar, föreläsningar och annat några gånger varje termin.

I början av uppdraget är det ofta mer att göra. Då behöver man skapa sig en bild av vilka ekonomiska medel huvudmannen har, försäkringar, kontakta bank och annat. Sedan är det mer löpande jobb som att betala fakturor. Ibland händer det saker som kräver lite extra insatser.

- Det kan vara lite utmanande i början, till exempel om det finns inkassokrav och liknande att reda ut. Då får man ta det först och prioritera. Är det frågor jag inte reder ut tar jag kontakt med Överförmyndaren och får veta hur jag skulle kunna göra med det som god man.

Känner sig uppskattad

Marie träffar sina huvudmän eller är med på något möte med dem cirka 10-12 gånger per år.

- Många är väldigt ensamma idag så mötena är mycket uppskattade. De blir glada att få besök och att man hjälper dem. Ofta har äldre huvudmän svårt att själva klara av det digitala. Så jag gör mycket sådant och hjälper dem med det. Det är ett socialt jobb, vilket är trevligt och kul.

Text: Katarina Bergshem

Överförmyndarenheten

Till e-postformulär för Överförmyndarenheten

E-post: [email protected]

Telefon: 013-20 60 00
Telefontid: Överförmyndarenheten Måndag - torsdag 10:00-11:30

Besöksadress: S:t Larsgatan 41 (se karta) Öppettider: Besök bokas enligt överenskommelse

Besöksadress : S:t Larsgatan 41 Öppettider: Besök bokas enligt överenskommelse

Postadress: Linköpings kommun
Överförmyndarenheten
581 81 Linköping

Du kan också kontakta oss via Kontakt Linköping.

Senast uppdaterad den 13 september 2023