Hoppa till huvudinnehåll

Arbis

Arbis på Repslagaregatan byggdes för bildning och nöje för den gryende arbetarrörelsen. På scenen har musikstilarna avlöst varandra genom decennierna. 1950-talets swingjazz byttes efterhand ut och i början av 1980-talet hade rock, punk och annan ny musik tagit över scenen.

Kolorerad vykortsbild av Arbis. Förmodligen från 1900-talets början. Bild: Bild Linköping

Arbetarrörelsens frammarsch nådde även Linköping i mitten av 1800-talet. 1876 stod Linköpings arbetareförenings hus färdigt på Repslagaregatan 30. Huset hade då bara en våning, byggd i trä och med en stor samlingssal, upplyst av gasarmatur. Redan 1893 fick byggnaden en övervåning och en ny fasad. Även om bildning stod i centrum så var Arbis redan från början avsett även för nöjen. 1897 hölls exempelvis Linköpings första filmvisning i lokalen. Teaterföreställningar, konserter och dans stod även på programmet.

1875 års bygglovsritning. Året efter stod huset klart, ännu bara med ett våningsplan. Bild: Linköpings stadsarkiv

I mitten av 1900-talet blev swingjazzen populär. I denna veva infördes även söndagsdanser, som blev mycket uppskattade. Musikstilarna avlöste varandra och ett riktigt uppswing!! fick Arbis i början av 1980-talet.  Arbis blev en het musikscen för ny rock, punk och New wavemusik. Konserterna arrangerades av den nybildade föreningen Rock d’Amour och var mycket populära. Lokala band varvades med nationella storheter som KSMB och Tant Strul.

Ungdomar på konsert, 1968. Bild: Arne Gustafsson/Bild Linköping

Punkgruppen Strindbergs uppträder på Arbis 1983. Bild: Örjan Enlund

Arbis byggnad är sig lik och står kvar på sin plats på Repslagaregatan, snart 150 år gammal. Byggnaden kallas numera Kulturhuset Arbis och har ett brett utbud av verksamheter för unga. Här utövas olika former av kultur såsom dans, film, konst och en mängd annat. Här finns fortfarande en stor scen där det bland annat arrangeras konserter med mer eller mindre kända artister.

Kulturhuset Arbis idag (2023). Bild: Dan Malmsten/Linköpings stadsarkiv

Senast uppdaterad den 26 september 2023