Hoppa till huvudinnehåll

Folkets Hus

Folkets Hus på Ågatan är numera Linköpingsstudenternas vattenhål i centrum. Byggnaden har emellertid en tidigare historia som mötes- och nöjesplats för en bredare publik. Inte minst musiken har varit viktig.

En fin bild av det nyuppförda Folkets Hus. Bild: Bild Linköping

1953 uppfördes Folkets Hus i funktionalistisk stil på Ågatan. Folkets Hus var nära knutet till arbetarrörelsen och var ett svar på det behov av mötesplatser för kultur i olika former som fanns. Invigningen förrättades av den dåvarande socialdemokratiske statsministern, Tage Erlander.

Bygglovsritning av Folkets Hus med teatersalong och danssalong från början av 1950-talet. Bild: Linköpings kommun

 

Statsminister Tage Erlander på besök 1955, två år efter invigningen. Bild: Arne Gustafsson/Östergötlands museum

I Folkets Hus inrymdes möteslokaler, kontor, danssalong och en stor konsertsal. Folkets Hus var en viktig mötesplats och nöjeslokal i drygt tre decennier innan verksamheten flyttade över till det nyuppförda konserthuset/Folkets Hus 1987.

Affisch från 1979 med reklam för dåtida storheter. Bild: Punk Östergötland

 

Imperiet med Thåström i spetsen, Folkets Hus, Forum 1985. Bild: Anton H Le Clerq

Här har mängder av artister framträtt, inte minst i den så kallade C-salen (Grottan) som var en stark musikscen för nya band, både lokala och utifrån kommande, under 1970-80-tal. “Gamla Folkets Hus” som det så småningom kom att kallas togs 1998 över av studenterna på universitetet, först med namnet “Nationernas Hus”, men sedan 2015 som “Kårhuset Kollektivet”.

Folkets Hus idag (2023). Numera en central mötesplats för stadens studenter. Bild: Dan Malmsten/Linköpings stadsarkiv

Senast uppdaterad den 26 september 2023