Hoppa till huvudinnehåll

Nyinflyttad

Välkommen till Linköpings kommun! Här hittar du som är nyinflyttad information om hur du ansöker om skolplacering i grundskolan via e-tjänst.

Så går ansökan till

I e-tjänsten har ni möjlighet att önska obegränsat antal skolor, varav högst två profiler/spetsutbildningar. Dessa önskemål rangordnar ni i den ordning ni helst önskar få placering.

I de fall eleven har två vårdnadshavare måste båda vårdnadshavarna gå in i e-tjänsten för att önskemålet ska vara godkänt, annars är inte ansökan komplett och kan därmed inte behandlas. Den ena gör önskemålen och den andra godkänner/samtycker till dessa.

Huvudprincipen i våra kommunala skolor är att en elev ska placeras vid den skola där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Kommunen försöker tillgodose detta så långt det är möjligt. Om det är fler sökande än det finns platser på en skola får de elever som har relativt närmast till skolan plats. 
Mer information om vad som menas med relativ närhet når du via sidan Önskemål & skolplacering:

Rätt till skolskjuts

Elevens val av skola kan påverka möjlighet till skolskjuts. I Linköpings kommun får elever rätt till skolskjuts om de går på sin så kallade skolskjutsskola. Om eleven i sitt skolval aktivt har valt en annan skola än sin skolskjutsskola kan eleven mista sin rätt till skolskjuts.
För mer information om skolskjuts följ länken. Det går även bra att kontakta Kontakt Linköping (se sidfoten).

Ansökan

Inloggning görs med mobilt bankID. Placering av inflyttande elever sker kontinuerligt utifrån ansökningar som kommer in via e-tjänsten. 

Observera: Om ni är två vårdnadshavare behöver båda godkänna ansökan för att den ska vara komplett.

Hur får jag meddelande om skolplacering?

När placeringen är klar kommer besked att publiceras i e-tjänsten Mitt skolval. Har ansökan skickats in via pappersblankett kommer beslutet att skickas till vårdnadshavares folkbokföringsadress per post.

Vad händer vid avslag?

Om ansökan om skola inte kan beviljas får eleven plats på sin skolskjutsskola. Om skolskjutsskolan är full får eleven plats på närmaste kommunala skola med ledig plats.

Byte till fristående skola

Vid byte till fristående skola är det den fristående skolan som sköter skolbytet. Inga beslut om byte till fristående skola tas av Linköpings kommun. Ansökan till fristående skolor kan göras via e-tjänsten eller direkt till respektive skola. 

Observera att när du ansöker om plats på en fristående skola via kommunens e-tjänst behöver du även kontakta skolan, för att ställa dig i deras kö samt för att få mer information om skolan.

Elever i anpassad grundskola (före detta särskola)

Elever som går i anpassad grundskola i årskurs 6 och ska fortsätta att göra det ska inte ansöka i e-tjänsten. Vid frågor kontaktas samordnare elevhälsan på telefon  013-20 78 90.

Frågor och svar

 

Senast uppdaterad den 12 mars 2024