Hoppa till huvudinnehåll

Till dig som arbetsgivare

Dagens elever är framtidens medarbetare och de kommer snart att bestämma sig för vad de vill jobba med. Då är det viktigt att de har hunnit bli inspirerade och fått en inblick i hur branschen ser ut. PRAO är en obligatorisk aktivitet inom grundskolan sedan 1 juli 2018, som alla eleverna ska göra. I Linköpings kommun har eleverna två sammanhängande praoveckor i årskurs 8.

Registrera din verksamhet

Vill du som arbetsplats göra en samhällsinsats för eleverna i grundskola eller veta mer om dina framtida medarbetare? Du kan registrera din verksamhet hos PRAO-samordnaren i kommunen genom att ringa eller maila.

Även här kan nya arbetsplatser som aldrig medverkat i PRAO-frågan anmäla sitt intresse att ta emot praoelever:

Kommunens praobank

Vi publicerar alla praoplatser i praobanken

Eleverna loggar in i praobanken för att hitta information om de praoplatser som vi erbjuder under praoveckorna. De har även möjlighet att läsa en kort beskrivning om praoplatsen. 

Eleverna får därefter önska praoplatser och lägga in sina kontaktuppgifter i praobanken. När eleven blivit placerad på en praoplats skickas en bekräftelse med kontaktuppgifterna till både eleven och mottagande arbetsplatsen.

Praohandledare

Handledarens uppgift är att ansvara för eleven och att skapa förutsättningarna för en lyckad prao-period. Handledaren bör få ett uttalat uppdrag från sin chef att vägleda eleven. Allra viktigast är att handledaren är engagerad och intresserad av att introducera en elev i verksamheten, ger bra feedback, avsätter tid och är tydlig.

Praohandledarutbildning

Det finns en webbutbildning för handledare på skolverkets hemsida. Utbildningen är gratis och öppen för alla. Utbildningen gör du helt i din egen takt. Vi rekomenderar att du genomför den om tid och intresse finns. För att gå utbildningen behöver du registrera ett konto med namn och e-postadress.

Du hittar utbildningen via den här sidan

Då kommer även ett nytt avsnitt om arbetsplatskultur och värderingar att ingå i
modul 2. Det kommer att finnas en ljudversion av utbildningen om man
föredrar att lyssna, samt en uppskattad modul om att handleda elever som behöver extra stöd på arbetsplatsen.

Kommunens praosamordnare

För att underlätta för er som tar emot praoelever kommer ni ha kontakt med kommunens praosamordnare. Har du specifika frågor kring elever under praon är du välkommen att kontakta skolans studie- och yrkesvägledare eller kommunens praosamordnare.

Kontakt

Ranya Lahdo
Praosamordnare

Telefon: 013-26 37 63

Senast uppdaterad den 18 mars 2024