Hoppa till huvudinnehåll

Inför gymnasievalet

Gymnasievalet är första gången du har möjlighet att påverka innehållet i dina studier. På denna sida ligger samlad information och länkar som är nyttiga för dig som står inför kommande gymnasieval.

Ta dig tid och fundera över vilka ämnen du är intresserad av och jämför med vad de olika gymnasieprogrammen innehåller för kurser.

Besök gymnasiestudera.se

På webbplatsen gymnasiestudera.se hittar du bland annat information om:

  • Hur du gör din ansökan
  • Viktiga datum inför gymnasievalet
  • Hur antagningen går till
  • Tips inför ditt gymnasieval
  • Statistik under antagningsåret och från tidigare år
  • Kontaktuppgifter till studie- och yrkesvägledare
  • Aktuellt programutbud

Linköpings gymnasiemässa 11 november 2023 i Linköpings Konsert& Kongress

Varje höst anordnas Linköpings gymnasiemässa, där samtliga kommunala och fristående gymnasieskolor i Linköping, Kinda, Åtvidaberg och Mjölby, samt regionens naturbruksskolor deltar. Här fanns chans att träffa lärare och elever, ställa frågor och få information. Läs mer om gymnasiemässan här:

Besök skolornas öppet hus

Många gymnasieskolor erbjuder öppet hus eller prova på dagar. Samtliga datum för både Linköpings kommunala och fristående gymnasieskolors öppet hus hittar du på länken nedan.

Ansökan och antagning

Du som går i grundskolan/gymnasieskolan, och ska göra ett val till årskurs 1 i gymnasieskolan eller anpassade gymnasieskolan, gör din ansökan på gymnasiestudera.se.

När du gör ditt val är det viktigt att göra minst fem val i rangordning. Det är alltså viktigt i vilken ordning du sätter dina program och skolor.

  • Kommer du in på ditt förstahandsval försvinner alla lägre val.
  • Kommer du in på ett lägre val kan du fortfarande välja att stå kvar som reserv på högre val, medan lägre val försvinner.

Om du inte har tillräckligt med meritvärde för att komma in på ditt förstahandsval så prövas du mot ditt andrahandsval. Skulle inte ditt meritvärde räcka för ditt andrahandsval så prövas du mot ditt tredjehandsval och så vidare.

Riskerar du att inte bli behörig är det viktigt att du kompletterar med ett eller flera introduktionsprogram. Prata med din studie- och yrkesvägledare om du är osäker.

Besök gymnasiestudera.se

Under fliken "Programutbud" på gymnasiestudera.se hittar du alla sökbara utbildningar i Östergötland och Tranås. Här hittar du även information om ansökan och antagning till gymnasie- och gymnasiesärskolan.

Om en utbildning inte startar lägger gymnasieantagningen ut det på gymnasiestudera.se under fliken "Förändringar i programutbud".

Det är på gymnasiestudera.se du gör din ansökan till gymnasie- och gymnasiesärskolan.

Programväljaren

I katalogen gymnasievalet/programväljaren kan du läsa vilka program och skolor som finns i Linköping. Katalogen finns att hämta digitalt. 

Besök gymnasieskolornas egna webbsidor eller kolla in programväljaren. Du kan också hitta mer information om antagning till gymnasiet på Skolverket.

Gymnasieantagningen

Till e-postformulär för Gymnasieantagningen

E-post: [email protected]

Telefon: 013-20 88 20
Telefontid: Måndag-Fredag 10:00-11:00

Postadress: Linköpings kommun
Gymnasieantagningen
581 81 Linköping

Senast uppdaterad den 2 januari 2024