Hoppa till huvudinnehåll

Programfördjupning barberare

Vill du bli barberare men också ges möjlighet till grundläggande högskolebehörighet? Då är detta utbildningen för dig. Vi erbjuder dig möjlighet att, parallellt med dina studier till barberare, även läsa till de kurser du kan tänkas behöva för fortsatta studier på universitet och högskola.

En kille får skägget trimmat av en manlig barberare

 

Programfördjupning barberare är för dig som vill lära dig grunderna inom yrket barberare. Under utbildningen arbetar vi med samtliga moment inom klippning, rakning, skäggtrimning och styling, både genom grundtekniker och inom de senaste trenderna. Efter dina gymnasiestudier kan du avlägga delprov. Som barberare har du ett kreativt och omväxlande arbete. Många väljer att fortsätta sin yrkesbana som egenföretagare.

Programfördjupningen passar dig som är social, öppen och kreativ. Du får lära dig att arbeta självständigt. Du som söker bör vara målinriktad med visioner och du ska tycka om att arbeta nära andra människor. Du får träna på att arbeta självständigt, med problemlösning samt att jobba med olika sorters material och verktyg. Då yrket är i ständig förnyelse anpassar vi utbildningen utifrån nya trender och tekniker. Hantverksprogrammets programfördjupning barberare på Anders Ljungstedts gymnasium har god kvalitet och utbildade lärare med lång erfarenhet i branschen.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Du genomför arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en frisörsalong. Det kommer att ske under 15 veckor fördelat på de tre åren du läser hos oss. Där följer du salongens arbetstider och rutiner samt är en del av arbetsplatsen. 

Efter gymnasieutbildningen, gesällprov med mer

Efter avslutad gymnasieutbildning är du behörig att avlägga det delprov som senare leder till gesällprov. Den mesta av utbildningstiden är förlagd till skolan. Här får du öva och lära dig samtliga moment du behöver kunna för att gå vidare till färdigutbildad barberare. 

Alla elever ska skaffa sig en utbildningsbok som finns att beställa på Frisörföretagarnas hemsida. De elever som arbetar utanför schemalagd tid - till exempel skollov, helger och kvällar - kan tillgodoräkna sig tiden som ferieutbildning. Samtliga elever som vill bli barberare ska erbjudas att avlägga ett teoriprov samt ett praktiskt delprov i nivå 1 på vårterminen i år 3. Gesällprovet bekostas av eleven själv. Det är en certifiering och ett bevis på din utbildning. Gesällprovet ger dig rätt till avtalsenlig lön samt gör det möjligt för dig att arbeta utomlands. Efter avslutat gesällprov kan du välja att arbeta som barberare eller bli egen företagare.

Senast uppdaterad den 21 november 2022