Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Programfördjupning Frisör

Vill du bli frisör men ändå få grundläggande behörighet till högskolan? Då är det här skolan och utbildningen för dig! Anders Ljungstedts gymnasium erbjuder alla elever en möjlighet att samtidigt som du läser ordinarie program läsa in grundläggande högskolebehörighet.

Blond sminkad flicka med röda läppar

 

Det här är utbildningen för dig som vill lära dig grunderna inom yrket frisör och samtidigt få grundläggande behörighet till högskolan. Vi ger dig möjligheterna att samtidigt som du läser till frisör även läsa de kurser du kan tänkas behöva för fortsatta studier på högskolan.

Programfördjupningen passar dig som är social, öppen och kreativ. Hos oss får du lära dig att arbeta självständigt. Du som söker till oss ska vara målinriktad med visioner och du ska tycka om att arbeta nära andra människor. Här tränar du på att arbeta självständigt, med problemlösning samt att jobba med olika sorters material och verktyg. Då yrket är i ständig förnyelse anpassar vi utbildningen efter nya trender och tekniker. Hantverksprogrammet med programfördjupningen frisör på Anders Ljungstedts gymnasium har lång erfarenhet i branschen med god kvalitet och utbildade lärare.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Du gör arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en frisörsalong. Det kommer att ske under 15 veckor fördelat på de tre åren du läser hos oss. Där följer du salongens arbetstider och rutiner och är en del av arbetsplatsen. 

Efter gymnasieutbildningen, gesällprov mm

Efter avslutad gymnasieutbildning hos oss är du behörig att avlägga det delprov som senare leder till kommande gesällprov. Den mesta av utbildningstiden är förlagd till skolan. Här får du öva och lära dig samtliga moment du behöver kunna för att gå vidare till färdigutbildad frisör. Vi jobbar både på övningsdockor och på kunder i skolans egen salong.

Alla elever ska skaffa sig en utbildningsbok som finns att beställa på Frisörföretagarnas hemsida. De elever som arbetar utanför schemalagd tid t ex skollov, helger och kvällar kan tillgodoräkna sig tiden som ferieutbildning. Samtliga elever som vill bli frisör ska erbjudas att avlägga ett teoriprov samt ett praktiskt delprov i nivå 1 på vårterminen i år 3. Gesällprovet bekostas av eleven själv. Det är en certifiering och ett bevis på din utbildning. Gesällprovet ger dig rätt till avtalsenlig lön samt gör det möjligt för dig att arbeta utomlands. Efter avslutat gesällprov kan du välja att arbeta som frisör, frisörtekniker, läsa vidare till frisörlärare eller bli egenföretagare.

Välkomna!

Senast uppdaterad den 16 november 2020