Hoppa till huvudinnehåll

Frågor och svar om biståndsbedömt trygghetsboende

Den 1 maj 2023 övergick de kommunala trygghetsboendena och servicehusen till att bli biståndsbedömda trygghetsboenden. Mer information om biståndsbedömt trygghetsboende finns i frågor och svar nedan.

De biståndsbedömda trygghetsboendena är en del i kommunens nya modell för områdesbaserad vård och omsorg i hemmet. 

Frågor och svar om biståndsbedömt trygghetsboende

Sök bland frågor och svar

Biståndsbedömt trygghetsboende är en boendeform som kan beviljas efter en individuell behovsbedömning och som tar vid när det inte längre fungerar att bo kvar hemma, men när ett boende med heldygnsvård inte heller är nödvändigt.

I ett biståndsbedömt trygghetsboende finns anpassade lägenheter för äldre människor som främst behöver hemtjänst och som inte längre upplever det tryggt att bo kvar hemma i ordinärt boende. Ett biståndsbedömt trygghetsboende kan till exempel erbjuda gemensamma måltider, olika aktiviteter och umgänge.

På ett biståndsbedömt trygghetsboende ska det enligt lagstiftningen inte finnas ett hälso- och sjukvårdsansvar. Om du som bor där behöver hälso- och sjukvård och kan ta dig till din vårdcentral, kommer du att få din vård där. Om läkare eller annan legitimerad vårdpersonal bedömer att du behöver hemsjukvård eller hemrehabilitering får du vård av utföraren som ansvarar för ditt boende. Hemtjänstpersonalen kan hjälpa dig om du har frågor.

Enligt lagstiftningen om biståndsbedömt trygghetsboende finns det inte krav på personal på plats dygnet runt. Du som bor där får service- och omsorgsinsatser i form av hemtjänst. Hemtjänsten utformas utifrån dina individuella behov vilket till exempel kan innebära tillsyn nattetid om du behöver det.

Nej, det är de tidigare kommunala trygghetsboendena och servicehusen som gjorts om till en och samma boendeform, det vill säga biståndsbedömda trygghetsboenden, från och med 2023-05-01.

Det är de tidigare kommunala trygghetsboendena och servicehusen som har blivit en och samma boendeform, det vill säga biståndsbedömda trygghetsboenden, från och med 2023-05-01.

Till de tidigare kommunala trygghetsboendena fanns ett kösystem. För att få plats på ett biståndsbedömt trygghetsboende måste du ansöka hos Vård- och omsorgsförvaltningen. De bedömer ditt behov och utifrån det fattar de ett så kallat biståndsbeslut.

En kommuns ansvar är främst att skapa boendeformer för personer med behov av stöd och hjälp enligt socialtjänstlagen. Kommunen valde därför att ställa om sina trygghetsboenden, men även servicehusen, till en och samma boendeform, det vill säga biståndsbedömt trygghetsboende, från och med 2023-05-01.

För den som är intresserad av ett trygghetsboende som inte är biståndsbedömt finns alternativ hos olika fastighetsägare.

Ett servicehus respektive ett biståndsbedömt trygghetsboende fungerar till största delen på samma sätt. Skillnaden är att det på ett biståndsbedömt trygghetsboende inte finns ett hälso- och sjukvårdsansvar.

Om du bor i ett biståndsbedömt trygghetsboende och behöver hälso- och sjukvård och kan ta dig till din vårdcentral, kommer du att få din vård där. Om läkare eller annan legitimerad vårdpersonal bedömer att du behöver hemsjukvård eller hemrehabilitering får du vård av utföraren som ansvarar för ditt boende.

Hemtjänstpersonalen kan hjälpa dig om du har frågor.

Om ett boende är biståndsbedömt betyder det att om du vill ha en plats måste du göra en ansökan till kommunen. En ansökan innebär inte att du automatiskt har rätt till det du ansöker om, utan en så kallad behovsprövning behöver göras av en biståndsbedömare. Syftet med behovsprövningen är att utreda dina behov och hur du bäst kan få det stöd du behöver.

Du som är över 65 år och skriven i Linköpings kommun kan ansöka om plats på biståndsbedömt trygghetsboende hos Vård- och omsorgsförvaltningen. En biståndshandläggare från kommunen utreder och bedömer ditt behov av hjälp (bistånd) samt beslutar vilket stöd du får.

Ja. För att få bo på ett biståndsbedömt trygghetsboende måste du göra en ansökan till kommunen där en biståndshandläggare på Vård- och omsorgsförvaltningen utreder din ansökan. För att du ska få bo på ett särskilt boende krävs enligt socialtjänstlagen att det inte räcker med hemtjänst för att du ska få en skälig levnadsnivå i ditt hem.

Ja. Det är den person i hushållet som har behov av insatsen som ansöker.

Nej. Från och med 2023-03-01 flyttas befintliga ansökningar till servicehus över till att bli ansökningar till kommunala trygghetsboenden. Denna överföring sker automatiskt.

Om du behöver hälso- och sjukvård och kan ta dig till din vårdcentral, kommer du att få din vård där. Om läkare eller annan legitimerad vårdpersonal bedömer att du behöver hemsjukvård eller hemrehabilitering får du vård av utföraren som ansvarar för ditt boende.

Hemtjänstpersonalen kan hjälpa dig om du har frågor.

Kontakta den hyresvärd som har det aktuella boendet för att ställa dig i kö.

Senast uppdaterad den 16 januari 2024