Hoppa till huvudinnehåll

Vårdboende

När dina behov av vård och omsorg är så omfattande att du behöver tillgång till insatser och stöd dygnet runt kan du ha rätt att flytta till ett vårdboende. Där finns personal nära hela tiden och du kan få gemenskap och aktiviteter tillsammans med de andra boende.

Vad är ett vårdboende?

En vårdbostad är en liten lägenhet om ca 35 kvadratmeter. Alla vårdbostäder är utrustade med säng och madrass. Det finns ett litet pentry samt egen dusch och toalett. Oftast finns tvättmaskin och torkmöjlighet, annars finns gemensamma tvättstugeutrymmen.

Lägenheten är utrustad med ett låsbart värdefack där du kan förvara smycken och pengar. Det finns också ett låsbart medicinskåp.

I anslutning till lägenheten finns gemensamma utrymmen. Det finns tillgång till personal dygnet runt. Det finns också tillgång till sjuksköterska dygnet runt. Det finns även arbetsterapeut och fysioterapeut kopplade till boendet.

Vissa vårdboenden är särskilt anpassade för personer med demenssjukdom. I en vårdbostad har du rätt att bo tillsammans med din partner.

Måltider

Alla måltider tillhandahålls på vårdboendet. Utöver att maten ska vara god och vällagad är det också viktigt att det är trevligt vid måltiderna. I anslutning till din lägenhet finns gemensamma utrymmen för måltider och samvaro. Om du har behov av specialkost eller dietkost får du det utan extra kostnad.

Vad kan jag få hjälp med?

Utifrån dina behov får du hjälp med personlig omsorg, städning, tvätt och inköp.

Personal och larm

Tillgång till personal finns under hela dygnet. I lägenheten finns ett trygghetslarm så att du vid akuta behov kan få kontakt med personal under hela dygnet.

Sjukvård

När du bor i vårdbostad har du tillgång till vård och omsorg under hela dygnet. Det finns en ansvarig sjuksköterska på boendet. Hälso- och sjukvård ges av sjuksköterskan eller av undersköterska. Det innebär att du kan få medicinsk vård i din vårdbostad. Det är primärvårdens läkare som ansvarar för läkarinsatser.

Aktiviteter och promenader

Det finns möjlighet att delta i olika aktiviteter som musikunderhållning, gymnastik eller tidningsläsning. Du erbjuds också möjlighet till promenader varje vecka samt utevistelser.

Har du frågor om vårdboende?

Välkommen att vända dig till Kontakt Linköping.

Ansök om vårdboende

Vårdboenden i Linköpings kommun

Här hittar du de vårdboenden som finns i Linköpings kommun. De drivs av kommunen själv eller av olika utförare som kommunen har avtal med. Vissa vårdboenden är särskilt anpassade för personer med demenssjukdom. I sökfunktionen kan du filtrera på boendeform, geografiskt område och utförare.

Senast uppdaterad den 24 maj 2023