Hoppa till huvudinnehåll

Buller

Ljuv musik för den ene kan upplevas som buller för den andre. Därför beskrivs buller ofta som "icke önskvärt ljud", oljud eller ljudstörningar. Det är inte alltid ljudnivån som är den viktigaste orsaken till ljudets effekter på människan. Ljudets karaktär, under vilka förhållanden ljudet förekommer och personliga faktorer kan vara orsaker till att ett ljud upplevs som buller.

Samråd - Åtgärdsprogram för buller

Enligt lag ska alla kommuner med fler än 100 000 invånare kartlägga sitt omgivningsbuller vart femte år. Till följd av kartläggningen ska även ett åtgärdsprogram tas fram för att minska risken för att bullret i kommunen riskerar påverka dess invånare negativt. En ny version av Linköpings åtgärdsprogram för omgivningsbuller ska antas i kommunfullmäktige senast i juli 2024. Ett förslag har tagits fram och under perioden 26 oktober - 9 januari ligger åtgärdsprogrammet ute för samråd. Under samrådet har alla som berörs av handlingarna rätt att lämna synpunkter på dess innehåll.

Skriftliga synpunkter lämnas senast 9 januari 2024 via brev till: 

Linköpings kommun
Samhällsbyggnadsnämndens diarium
581 81 Linköping 

eller via e-post till Samhällsbyggnadsnämnden:

Postadress: Linköpings kommun
Samhällsbyggnadsnämnden
581 81 Linköping

 

Vad kan jag göra vid buller och oljud?

Om du upplever buller- och ljudstörningar bör du ta kontakt med den som är ansvarig för bullret.

Miljöavdelningens hälsoskyddsenhet handlägger i normalfallet inte störningar mellan grannar. Vid klagomål på buller gör Miljöavdelningen bedömning utifrån miljöbalken. Det är Miljöavdelningens upppgift att bedöma om störningen är att betrakta som en olägenhet för människors hälsa, enligt miljöbalken (9 kap 3 §). Kriterierna för en sådan störning är att den inte ska vara ringa eller helt tillfällig och att den påverkar hälsan menligt.

Bedöms störningen utgöra en risk för olägenhet för människors hälsa kan Miljöavdelningen komma att ställa krav på utredning och/eller åtgärder. Miljöavdelningen kan exempelvis begära att ljudmätningar, skyddsåtgärder och tidsbegränsningar vidtas.

Så kan buller påverka hälsan

För mycket störande buller i vår vardag kan påverka oss negativt, genom att vi blir trötta och får koncentrationssvårigheter. Dessutom kan buller leda till insomningssvårigheter eller andra sömnstörningar. Det finns riktvärden för hur mycket buller som är acceptabelt exempelvis i en bostad. Läs mer i allmänna råd här nedan.

Information om andra bullerstörningar

Senast uppdaterad den 26 oktober 2023