Hoppa till huvudinnehåll

Bli medlem!

Att värva medlemmar till föreningslivet är inte det lättaste. Med denna mycket direkta uppmaning gjorde rockföreningen Rock d´Amour ett entusiastiskt försök för ca 30 år sedan.

Medlemskampanj Rock d´Amour

Utdrag från affisch om medlemskap i rockföreningen.

I Stadsarkivets samlingar finns numera ett fint arkiv över den lokala rockföreningen Rock d´Amour. Föreningen bildades 1980 av ungdomar, som var missnöjda med hur det såg ut i Linköping i fråga om replokaler och spelställen. Föreningen samlade snabbt medlemmar och ordnade spelningar.

Musiken var blandad, men tyngdpunkten låg på ny musik inom såväl rock, punk, new wave och synt. Till att börja med anordnades spelningar på platser som Arbis och Folkets hus, men längre fram arrangerades även festivaler både i Folkets park och vid Nykvarn. 

 

The Damned i Folkets park

Broder Daniel på Skylten

Föreningen var mycket aktiv och när Maskinskyltfabrikens lokaler bakom järnvägsstationen blev tomma uppvaktades kommunen. Redan 1985 kunde föreningen öppna huset för hela 38 repande band. Två år senare, 1987, började konsertverksamheten på "Skylten", som lokalen så småningom döptes om till. Föreningen var sedan aktiv till sent 1990-tal medan Skylten fortfarande är i högsta grad levande som kulturhus. 

Tillbaka till värvningsaffischen i början. Layouten och tilltalet är intressant och lite charmigt. Lord Kitchener pekar mot betraktaren direkt hämtad från första världskrigets brittiska värvningskampanjer. Ett par rockgitarrister tycks sväva kring lorden på ett lekfullt sätt. Tilltalet är rakt på "Bli medlem!". Affischen är nog återanvänd några gånger. Man kan se att medlemsavgiften förmodligen höjts och att Mickes musik har tillkommit som sponsor. 

 

Rock d´Amour medlemsvärvning

Brittisk värvningsaffisch första världskriget

 

 

Dan Malmsten, augusti 2023
Källa: Linköpings stadsarkiv, arkivbildare: Linköpings kommun/Kultur- och fritidsnämnden/Kulturscener och ungdom. 
Wikipedia (Public Domain)

Senast uppdaterad den 18 september 2023