Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Kung Gustaf VI Adolf besöker Vasaskolan

Det är maj 1953. Kung Gustaf VI Adolf är på besök i Vasaskolan i Linköping. Han skriver sin namnteckning på högersidan i den gästbok som fortfarande finns kvar i Stadsarkivets samlingar.

Gustav VI Adolf besöker Vasaskolan Bild: Linköpings stadsarkiv

 

Kungaparet är på besök i Linköping. Det är den 16:e idag, men de kom redan igår, den 15 maj. Kungen och hans gemål är på så kallad Eriksgata, vilket är en gammal tradition som görs av en nyutnämnd regent för att visa upp sig runtom i landet. Gustaf VI Adolf har visserligen varit regent sedan oktober 1950, men Eriksgatan pågick i flera år. Gustaf VI kom att regera fram till september 1973 när dagens kung, Carl Gustaf tog över.

Kungen och Drottningen besökte flera andra städer innan de kom till Linköping. I arkivet finns ett program för hur själva besöket i Linköping skulle se ut. Drottning Louise skulle bland annat besöka Gamla Linköping, och där ett kort besök utanför hemmet för blinda. Kungen hade även han flera besök innan besöket i Vasaskolan.  Här kan nämnas Svenska järnverkstäderna och Svenska Aeroplan AB.

Klockan är omkring 12.00 när kungen anländer med bil från SAAB.  På Vasaskolan möts han av elever med svenska flaggor, det ser vi av andra bilder i arkivet. Även när han tar farväl av alla barn så viftar de glatt med flaggorna och vi kan se att kungen då har fått blommor, som han bär i sin hand.

Vi kan följa besöket på Vasaskolan där han visas runt av folkskoleinspektören O. Holte och överläraren H. Öberg. Inne i skolan sjunger Vasaskolans barnkör. Det var en stor händelse att Vasaskolan fick besök av kungen. Skolan var ny och låg i Vasastaden, en ”ljus och förnäm stadsdel”, enligt Arne Malmberg som beskrivit kung Gustaf VI Adolfs Eriksgata i Östergötland.

Sedan 1967 heter Vasaskolan Berzeliusskolan. Den är en av stadens större skolor och fungerar både som grundskola och gymnasieskola.

Monica Klingberg, februari 2016

Källor: Linköpings stadsarkiv: Vasaskolans arkiv och Linköpings stads Byggnadskontor Malmberg, Arne, Konung Gustaf VI Adolfs Eriksgata Östergötland (1955)

Senast uppdaterad den 8 maj 2020