Hoppa till huvudinnehåll

Flyttning kommun

De kommuner som Linköping har störst flyttningsutbyte med är Norrköping, Stockholm, Mjölby och Motala. Om in- och utflyttningen summeras flyttade minst 800 personer mellan Linköping och de nämnda kommunerna under 2023.


2023 flyttade 763 personer från Norrköping till Linköping. I motsatt riktning flyttade 693 personer. Utflyttningen var störst till Stockholms kommun med 911 personer. Andra kommuner med vilka Linköping har omfattande flyttningsrelationer i båda riktningar är Mjölby, Motala, Åtvidaberg, Göteborg, Kinda och Jönköping.

Det senaste året som Linköpings kommun hade ett positvit flyttningsnetto i relation med Stockholms stad var 1978.

 


De kommuner som Linköping har störst flyttningsutbyte med är ofta belägna i närområdet i Östergötlands län. Allra mest omfattande är flyttningen i relation till Norrköping, Mjölby och Motala. På längre avstånd är flyttningen störst till Stockholm, Göteborg och Jönköping.

 


Under de senaste tjugo åren har inflyttningen till Linköping från Norrköping ökat med 366 personer medan utflyttningen från Linköping till Norrköping har ökat med 286 personer. 

 


Den riktade inrikes omflyttningen av utrikes födda från Norrköping till Linköping uppgick 2023 till 180 personer. Från Motala flyttade 107 utrikes födda under året till Linköping och 126 utrikes födda flyttade från Stockholm till Linköping. I motsatt riktning flyttade 198 utrikes födda från Linköping till Norrköping och 173 utrikes födda flyttade från Linköping till Stockholm.

Den riktade inflyttningen av inrikes födda var störst från Stockholm till Linköping med 590 personer närmast före flyttning från Norrköping till Linköping med 583 personer. Utflyttningen av inrikes födda var klart störst till Stockholm med 738 personer.


För tillfället (2023) har Linköpings kommun ett tydligt negativt flyttningsnetto för utrikes födda i relation till Stockholm, Göteborg, Skellefteå och Mjölby. Positiv nettoflyttning för utrikes födda visas bland annat från Strömsund, Motala, Umeå och Karlskoga.

Senast uppdaterad den 27 maj 2024