Hoppa till huvudinnehåll

Flyttning kommun

De kommuner som Linköping har störst flyttningsutbyte med är Norrköping, Stockholm, Mjölby och Motala. Om in- och utflyttningen summeras flyttade minst 700 personer mellan Linköping och de nämnda kommunerna under 2022.


2022 flyttade 848 personer från Norrköping till Linköping. I motsatt riktning flyttade 828 personer. Utflyttningen var störst till Stockholms kommun med 979 personer. Andra kommuner med vilka Linköping har omfattande flyttningsrelationer i båda riktningar är Mjölby, Motala, Åtvidaberg, Göteborg, Kinda och Jönköping.

Det senaste året som Linköpings kommun hade ett positvit flyttningsnetto i relation med Stockholms stad var 1978.

 


De kommuner som Linköping har störst flyttningsutbyte med är ofta belägna i närområdet i Östergötlands län. Allra mest omfattande är flyttningen i relation till Norrköping, Mjölby och Motala. På längre avstånd är flyttningen störst till Stockholm, Göteborg och Jönköping.

 


Under de senaste tjugo åren har inflyttningen till Linköping från Norrköping ökat med 485 personer medan utflyttningen från Linköping till Norrköping har ökat med 412 personer. 

 


Den riktade inrikes omflyttningen av utrikes födda från Norrköping till Linköping uppgick 2022 till 250 personer. Från Motala flyttade 79 utrikes födda under året till Linköping och 175 utrikes födda flyttade från Stockholm till Linköping. I motsatt riktning flyttade 249 utrikes födda från Linköping till Norrköping och 196 utrikes födda flyttade från Linköping till Stockholm.

Den riktade inflyttningen av inrikes födda var störst från Norrköping till Linköping med 598 personer närmast före flyttning från Stockholm till Linköping med 562 personer. Utflyttningen av inrikes födda var klart störst till Stockholm med 783 personer.


För tillfället (2022) har Linköpings kommun ett tydligt negativt flyttningsnetto för utrikes födda i relation till Göteborg, Mjölby och Södertälje. Positiv nettoflyttning för utrikes födda visas bland annat från Botkyrka, Nacka, Sollentuna, Täby, Halmstad och Värmdö.

Senast uppdaterad den 14 februari 2024