Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomisk standard större kommuner

2022 varierade andelen personer som bodde i hushåll med låg ekonomisk standard mellan 11 och 21 procent i Sverige tolv största kommuner. Högst andel var det i Malmö medan andelen var lägst i Stockholm. I Linköping bodde 16 procent av kommunens invånare i hushåll med låg ekonomisk standard.


2022 bodde 15,8 procent av befolkningen i Linköping i hushåll med låg ekonomisk standard, det var 0,2 procentenheter högre än elva år tidigare. Under samma period ökade gini-koefficienten för disponibel inkomst per konsumtionsenhet från 0,289 till 0,310 för Linköping och fattigdomsgapet minskade från 21,9 till 20,2.

Högst gini-koefficient för de större kommunerna i landet visas för Stockholm, medan störst fattigdomsgap redovisas för Lund.

Av landets tolv största kommuner är det endast i Stockholm, Jönköping och Umeå som en lägre andel av befolkningen lever i hushåll med låg ekonomisk standard än i riket. När det gäller hög ekonomisk standard sticker Stockholm ut med en väsentligt högre andel än övriga kommuner.


19,1 procent i åldersgruppen 0-19 år hade låg ekonomisk standard i Linköping 2022. Det kan exempelvis jämföras med att 29,6 procent i Malmö och 22,6 procent i Helsingborg hade detsamma, och därmed löper risk för att hamna i barnfattigdom.


33,8 procent av dem utrikes födda respektive 12,0 procent av dem inrikes födda hade låg ekonomisk standard i Linköping 2022. Högst andel med låg ekonomisk standard visas för dem som är födda i Afrika med 53,3 procent. I Malmö hade 32,7 procent av dem utrikes födda låg ekonomisk standard medan endast 19,8 procent av dem utrikes födda i Stockholm hade detsamma. I Stockholm hade 8,5 procent av dem utrikes födda hög ekonomisk standard något som endast 3,0 av dem utrikes födda nådde upp till i Linköping 2022.

Redovisningen utgår från fasta priser. 2022-års priser.

Låg ekonomisk standard avser andelen personer som lever i hushåll vars ekonomiska standard (disponibel inkomst per konsumtionsenhet) är mindre än 60 procent av medianvärdet för riket. Det överensstämmer med Eurostats mått "at risk of poverty" och innebär att personer i dessa hushåll löper risk för att hamna i relativ fattigdom.

Hög ekonomisk standard avser andelen personer som lever i hushåll vars ekonomiska standard (disponibel inkomst per konsumtionsenhet) är dubbelt så hög som medianvärdet för riket.

För att redovisa ojämnheten i inkomstfördelningen används gini-koefficienten. Ojämnhet i fördelningar kan beskrivas med en s.k. Lorenz-kurva, utifrån vilken man beräknar gini-koefficienten. Koefficienten kan anta ett värde mellan 0 och 1. Ett högt värde på koefficienten visar på större ojämnhet än ett lågt värde.

Fattigdomsgap avser den procentuella skillnaden mellan medianinkomsten för personer som har låg ekonomisk standard och gränsvärdet för låg ekonomisk standard. Definitionen följer Eurostats definition av indikatorn "Relative median at risk of poverty gap".

Senast uppdaterad den 12 februari 2024